latinica  ћирилица
31/07/2019 |  14:51 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Радојичић: О пиралену на Скупштини града, израђује се модел за санацију

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио је да ће на првој наредној сједници Скупштине града бити разматрана комплетна информација са приједлогом плана даљих активности у вези са загађењем отровним пираленом на простору Пословне зоне "Инцел", наводећи да је у току израда "модела локације" из којег ће произићи приједлог за санацију контаминираног земљишта.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Тек након приједлога, слиједи санација и управљање проблематичним земљиштем - рекао је Радојичић данас новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да ће рјешавање овог компликованог проблема, који и доста кошта, трајати дуго с обзиром на то да је деценијско загађивање на поменутом простору.

- Обмањује јавност свако ко олако обећава да ће проблем ријешити за кратко вријеме. Санирање терена, по међународној методологији, радиће лица из иностранства и за то су добијена иницијална средства - рекао је Радојичић.

Он је навео да су се градски органи, координишући са републичким, од почетка и организовано укључили у рјешавање овог проблема, те да ће ради добијања што поузданијих информација бити настављена мјерења и контрола присуства пиралена на терену, уз узорковање подземних вода.

- На површинским водама и водотоку није утврђено загађење, што је добро - рекао је Радојичић.

Он је додао да је извршено узорковање наводно загађене земље из "Инцела" која је одвожена у Борковиће.

- Циљ је да се види да ли је то земљиште проблематично - рекао је Радојичић.

Он је навео да ће превентиве ради и даље бити вршене контроле пословних субјеката из "Инцела" да не би било манипулације отровним материјама и да се забрани извожење земље и отпадних материја са проблематичних терена.

Радојичић је додао да ће Град у будућности јачати своје инспекцијске органе.

Он је демантовао да је био наложен ванредни здравствени преглед свих радника у привредним субјектима у "Инцелу".

- На већем броју локација није утврђено загађење и био је наложен преглед радника у фирми која се тамо бави професионално отровним материјама, односно са њима долази у додир. Код њих је преглед показао веће концентрације /штетних материја/ у крви - рекао је Радојичић.

Он је навео да се пораст канцерогених обољења дешава у цијелој Српској и да се то не може директно доводити у везу са загађењем пираленом у "Инцелу".

- Осим у екстремним ситуацијама високе изложености, неће доћи до оболијевања или показивања здравствених проблема за било кога ко је изложен /пиралену/ у том моменту. То је материја која у дугорочном смислу може бити канцерогена и зато је важно пратити стање лица која су јој била дуго изложена - напоменуо је Радојичић.

Он је рекао да фирме у "Инцелу" неће престајати са радом, осим у случају да се утврди да је земљиште контаминирано и да су радници и становништво због тога у опасности.

Радојичић је навео да полиција и надлежно тужилаштво утврђују да ли постоји било чија кривична одговорност због загађења пираленом.

Недавно је формиран експертски тим који ће заједно са међународним консултантима радити на пројекту за санацију контаминираног земљишта у бањалучкој Пословној зони "Инцел", а то је утврђено након састанка представника институција, одржаног с циљем дефинисања мјера у вези са санацијом земљишта у овој зони.