latinica  ћирилица
31/07/2019 |  18:17 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Због изјаве Китаровићеве, у Предсједништво БиХ позван хрватски амбасадор

У Предсједништву БиХ данас је, на позив предсједавајућег Жељка Комшића, одржан састанак његових савјетника са амбасадором Хрватске Иваном Саболићем, поводом неприхватљиве изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић о БиХ приликом њене посјете Израелу.
Хрватски амбасадор у Предсједништву БиХ - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Хрватски амбасадор у Предсједништву БиХФото: www.predsjednistvobih.ba

Састанку су присуствовали Комшићеви савјетници Бранимир Јукић и Славен Ковачевић.

Саболић је изнио званичан став хрватске предсједнице и Министарства спољних послова да наведене изјаве нису тачне и да Китаровићева тако нешто никада није изјавила.

Он је додао да осуђује и изражава оштар протест на све изјаве из БиХ, те нарочито изјаву члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића у којој је спорна и "`непостојећа` изјава предсједнице Хрватске доведена у контекст пресуђеног удруженог злочиначког подухвата".

Комшићеви савјетници истакли су да се Китаровићевој сувише често дешава да одређене изјаве заврше у медијима, које се тек накнадно демантују, попут изјаве о 10.000 екстремиста у БиХ, те да реакције на изјаве не долазе само из БиХ, него и из Хрватске.

Истакнута је и чињеница да је Китаровићевој требало превише времена да у медијима демантује спорну изјаву, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Саговорници су Саболићу скренули пажњу и на упаде наоружаних припадника полиције Хрватске на територију БиХ, чиме се директно нарушава територијални интегритет и сувернитет БиХ.

- Мишљења смо да овакве ситуације могу изазвати не само неспоразуме, него могу ескалирати у нежељеном правцу - додаје се у саопштењу Предсједништва БиХ.

Током разговора, хрватски функционери су позвани да анализирају Мишљење Европске комисије о кандидатском статусу БиХ за чланство у ЕУ, како не би позивали на рјешења која су у колизији са самим мишљењем.

Поновљена је и понуда руководству Хрватске, посебно Китаровићеве, и да се у директним контактима разговара о овом, али и о другим отвореним питањима.

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић демантовала је данас писање Џерузалем поста, који је објавио да је назвала БиХ нестабилном земљом под контролом милитантног ислама, односно људи повезаних са Ираном и терористичким организацијама.