latinica  ћирилица
01/08/2019 |  11:44 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Српска се враћа на дејтонско уређење, ако губитници формирају власт

Улазак политичке мањине из Српске у власт на нивоу БиХ, изазваће блокаду читаве БиХ, а то ће провести Народна скупштина Републике Српске, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, у интервјуу за нашу телевизију.

Ако политичко Сарајево постави Мирка Шаровића за предсједавајућег Савјета министара, аутоматски ће блокирати рад бројних институција на нивоу БиХ, јер, каже, Српска неће мирно гледати како се не поштује изборни резултат.

Ако власт БиХ буде формирана без изборних побједника у Српској, Народна скупштина ће успоставити првобитни дејтонски систем и уређење БиХ и укинути све одлуке високих представника и институције на нивоу БиХ, које су нелегално успостављене, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик. То, између осталог, подразумијева и онемогућавање правосудних и полицијских институција с нивоа БиХ, да раде на територији Републике Српске.

Све чешће спекулације да би Мирко Шаровић могао да сједне у фотељу предсједавајућег Савјета министара и тако умјесто СНСД-а, СДС заузме позицију српског представника на нивоу БиХ, непоштовање је резултата демократски проведених избора, рекао је Додик. Шаровић није релевантан, легалан и легитиман представник Срба у БиХ, него представља политичку мањину у Српској, каже Додик.

Неријешена питања са Хрватском, Пељешки мост и Трговска гора, показала су однос опозиције према питањима која се тичу Српске, рекао је Додик. Иако је Народна скупштина јасно рекла став о прегласавању српског члана Предсједништва у случају Пељешког моста, каже Додик, Шаровић и остатак опозиције наставио је да се “обрачунава” са највишим законодавним тијелом Српске. Исто је, додаје, било и са Трговском гором. Шаровић је, додаје, четири године био власт на нивоу БиХ и то питање није ријешено, а сада покушава да себе рекламира само да би добио фотељу.

Српског политичког јединства на нивоу БиХ нема, а по свему судећи, неће га ни бити, истиче Додик, јер опозиција покушава по сваку цијену да негира изборни резултат и прихвати понуду политичког Сарајева, занемарујући српске интересе. Таква политика, поручује, једино и само може бити штетна за Српску и њене грађане.