latinica  ћирилица
01/08/2019 |  11:51 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Вучић позвао грађане на обиљежавање страдања Срба у "Олуји"

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је данас грађане да у недјељу, 4. августа, поред манастира Крушедол на Фрушкој гори присуствују обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" коју су 1995. године спровели припадници хрватске војске и полиције.
Операција Олуја (архива) -
Операција Олуја (архива)

Он је изразио задовољство што се обиљежавање страдања Срба у "Олуји" организује са Републиком Српском, захваливши српском члану Предсејдништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Српске Жељки Цвијановић на томе.

- Посебно сам срећан што ово радимо заједно са Републиком Српском, са Додиком и Цвијановићевом. Хвала им на томе - рекао је Вучић за Телевизију "Пинк".

Вучић је истакао да ће на обиљежавању Дана сјећања молебан за страдале служити Његова светост патријарх српски Иринеј.

Он је напоменуо да већ неколико година страдање Срба обиљежавају кроз сузе, али и са поносом.

- Смемо о томе отворено да говоримо, не додворавајући се никоме и не прећуткујући злочине над нашим народом. Не бежимо од одговорности за злочине, ми признајемо и прихватамо да смо и ми чинили злочине на одређеним местима - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан на то што се обиљежавају "Јасеновац", "Олуја", страдања Срба у Подрињу, "баш као и страдања других народа".

- Не заборавите и ужасну трагедију нашег народа од НАТО агресије - рекао је Вучић, указавши да се, док није постао премијер Србије, о тој агресији говорили као о НАТО кампањи и бомбардовању, што све говори о снажнијој позицији Србији која смије да говори о себи, свом болу и о својој муци.

Вучић је изразио задовољство што је велики дио протјераних Срби из Хрватске постао дио друштва у Србији.

- Срећан сам што је велики део тих људи Крајишника данас део нашег друштва и то је срећа у ужасној несрећи... и што су ти људи велики борци и што су направили своје куће од Бусије до Футога и Ветерника, готово у сваком делу наше територије - рекао је Вучић, додавши да је захвалан Крајишницима што воле Србију.

Вучић је истакао да Србија никада неће заборавити "Олују".

- Ми никада нећемо заборавити најтеже етничко чишћење које је почињено после Другог светског рата, а то јесте била `Олуја`- рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да Србија са Хрватском мора да гради боље односе.

- Нека се они радују, нека раде шта год желе, ми ћемо гледати у будућност. Србија и српски народ имају добру будућност - рекао је Вучић.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у "Олуји" је протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.