latinica  ћирилица
02/08/2019 |  15:52 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

У МУП Српске стигла два оклопна возила Деспот (ФОТО)

Министарству унутрашњих послова Републике Српске испоручена су два оклопна мултифункционална возила Деспот, која улазе у редовну употребу полиције. Након примопредаје, ресорни министар потписао је уговор за набавку још осам оваквих возила, која ће бити испоручена у наредном периоду.

Први пут јавности представљен 9. јануара на паради поводом Дана Републике, Деспот је од данас у служби Министарства унутрашњих послова.

У развој возила, чија је намјена превоз и подршка јединица за специјалне операције, противтерористичка борба, Влада Републике Српске у сарадњи са предузећем из Братунца, издвојила је милиона КМ.

Примопредаја два возила Деспот извршена је данас између министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача и директора компаније Технички ремонт Братунац Славенка Ристића.

Лукач је навео да је потписан уговор за још осам оваквих возила која ће бити испоручена у наредном периоду.

Он је напоменуо да је Влада Српске уложила милион КМ за развој овог оклопног возила у складу са уговором који је раније потписао МУП и Технички ремонт Братунац, те изразио очекивање да ће до краја године један број возила бити у функцији у Специјалној анититерористичкој јединици МУП-а Српске.

- На овај начин, МУП добија нови потенцијал, нову снагу и спреман је да овим возилима интервенише у свим ситуацијама у складу са законом по питању борбе против тероризма, организованих криминалних група, али и као помоћ становништву у случају елементарних непогода - поплава, пожара или других потреба, те медицинске евакуације - навео је Лукач.

Он је нагласио да ће МУП, уз помоћ Владе и комплетног руководства Републике Српске, наставити са опремањем полиције, с циљем борбе против организованог криминала, безбједности грађана и њихове имовине, те помоћи грађанима.

Лукач је нагласио да се набавка ова два возила не може сматрати наоружавањем Српске, истакавши да су возила набављена с циљем заштите припадника полиције и да немају никакве везе са било каквим борбеним или ратним дејствима.

МУП Српске учествовао је у развоју Деспота па је због тога за ову институцију 30 одсто јефтинији, него за остале купце.

Ристић је истакао да испоручивање ова два возила МУП-у представља велики дан за компанију Технички ремонт Братунац, која ће и даље настојати да усавршава ова возила.

- Ово је вјетар у леђа нашој компанији и доказ да МУП Српске препознаје квалитет и нашу жељу да заједно са свима радимо и да напредујемо и да ускоро изађемо са новим и бољим производима - навео је Ристић, додавши да постоје понуде за куповину ових возила из Намибије, Танзаније, Гане, Израела и Русије.

Деспот, са погоном на сва четири точка, припада категорији савремених оклопних возила намијењених за дјеловање полиције и оружаних снага.

Основни концепт возила базира се на вишенамјенској шасији сачињеној од савремених склопова погона и преноса снаге, те независном систему ослањања који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима.

Возило се може користити за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница и територије, за осматрање, као санитетско возило и друго.