latinica  ћирилица
02/08/2019 |  18:55 ⇒ 03/08/2019 | 08:37 | Аутор: РТРС

Компромис или уцјена - шта Изетбеговић предлаже?

Нуђење компромиса или останак при уцјени? На најновију понуду СДА, да Милорад Додик прихвати редуковани Годишњи план за НАТО, из СНСД-а одговарају да није ријеч ни о чему новом и да не пристају на било какве политичке уцјене. Истовремено, из СДС-а све јаче заговарају причу да би они могли бити дио нове власти, а најављују да су спремни и да понуде сарадњу ДНС-у и Социјалистичкој партији. Стигли су и први одговори.

Бх. политичка сцена не мирује. Не признајући кривицу за неформирање власти и неоправдано условљавање, из СДА ових дана стижу гласови како нуде Додику да прихвати редуковани Годишњи план БиХ за НАТО, а да пут ка НАТО интеграцијама буде предмет неких каснијих преговора. Да ли је ријеч о ублажавању условљавања СДА или понављању већ реченог, остаје нејасно, јер детаље шта конкретно редуковани план подразумијева, у СДА не откривају.

- Рекли смо да је за пуноправно чланство потребна нова одлука Предсједништва, а за АНП није потребна никаква нова одлука, то је техничко питање. Направљен је један план од стране НАТО интеграцијске комисије, достављен је Савјету министара и спремни смо да разговарамо око садржаја тога, а свакако ће комплетан садржај доћи на дневни ред до тренутка када БиХ треба бити примљена у НАТО - рекао је Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Није ријеч ни о чему новоме, већ стварима које Бакир Изетбеговић понавља уназад неколико мјесеци, поручују из СНСД-а и додају да Република Српска, Милорад Додик и СНСД, никада неће пристати на уцјене.

- Нешто што они сматрају компромисом, ми и даље сматрамо уцјенама. Наш став је веома једноставан - ми не пристајемо на било какве политичке уцјене да би се формирао Савјет министара. Изборни побједници који имају легитимитет конститутивних народа, треба да сједну и формирају Савјет министара и онда тек да разговарамо о свим темама које постоје као отворена питања у БиХ, а не да било ко било кога уцјењује - каже Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

И док траје тракавица међу изборним побједницима, из СДС-а све више заговарају причу како је могуће да и они остану у власти. Јесте то тежи и сложенији пут, признају, али, како кажу, теоретски постоје опције и математика за другачије формирање парламентарне већине.

- Када би након краха ових преговора, а он је видљив голим оком, ДНС и Социјалистичка партија били заинтересовани да разговарамо о новој већини у Парламентарној скупштини БиХ која долази из Републике Српске, био бих спреман да им препустим све челне позиције, наравно ако се с тим сложи и ПДП, као други коалициони партнер - навео је предсједник ове странке Мирко Шаровић.

Лијепо је што Шаровић нуди позиције, али Социјалистичка партија давно је донијела одлуку с ким ће ићи у коалицију. Из ове странке јасно поручују да су у коалицији са СНСД-ом и ДНС-ом, а да би се уопште разговарало о Шаровићевој понуди, морала би бити донесена друга одлука.

- А та друга одлука чисто сумњам да би могла проћи на СП. Да се иде на другу страну, то би било потпуно одустајање од оног што смо градили 10-15 година - истиче Живко Марјанац, потпредсједник Социјалистичке партије.

Иако је вријеме годишњих одмора, сасвим је извјесно да ће љетње врелине пратити и оне политичке, јер све док се не формира нови Савјет министара и не искристалише нова парламентарна већина, турбуленције ће бити дио свакодневице.