latinica  ћирилица
03/08/2019 |  19:32 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Шта најављени улазак Хрватске у зону Шенгена значи за Српску и ФБиХ?

Хрватска би ускоро могла да постане чланица зоне Шенгена. Према незваничним информацијама из Брисела Загреб је испунио техничке услове и остало је да се донесе политичка одлука. Хрватска од 1. јануара преузима предсједавање Европском унијом, и та тема је у врху њених приоритета. Улазак Хрватске у Шенген отвара питање да ли ће се и шта промијенити за грађане и привреднике БиХ приликом уласка у ту земљу.

Непрегледне колоне и сати чекања, свакодневица у љетном периоду, али и током празника на границама БиХ и сусједне Хрватске, ускоро би могле постати још горе. Помјерање зоне Шенгена на границу са БиХ довешће и до промјена у контролама на граничним прелазима.

- Када је у питању излазак из БиХ, односно Републике Српске у Републику Хрватску, у смислу њиховог уласка у Шенген зону, свакако ће доносити одређене промјене у смислу појачане контроле. Ту прије свега мислимо на контролу граничне полиције сусједне Републике Хрватске - рекао је Ратко Ковачевић портпарол Управе за индиректно опорезивање.

У Граничној полицији БиХ су нам рекли да, што се њих тиче, ништа се неће промијенити.

Из хрватске полиције на наше упите о могућим репрекусијама уласка Хрватске у Шенген, по грађане БиХ, ни након четири дана, нисмо добили одговоре. Нисмо једини.

У Министарству спољне трговине БиХ рекли су да то неће утицати на слободу кретања роба и услуга али нису прецизирали да ли ће процедуре извоза роба из БиХ, на самој граници, бити другачије.

Из Привредне Коморе Републике Српске кажу да имају информације да се неке ствари већ мијењају.

- Према одређеним информацијама, додуше незваничним, од стране појединих привредника, јесте да већ на неким граничним прелазима, првенствено ГП Градишка, да се већ дешавају одређене промјене у том самом процесу али да оне за сада не представљају никакав посебан проблем привредницима посебно онима који су и до сада извозили у оне земље које су у Шенгену - навео је Владимир Благојевић портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Зелено свјетло за улазак Хрватске у Шенген очекује се у септембру, међутим то још не значи и да је Хрватска завршила посао. Румунији и Бугарској је прије пет година одобрен улазак, али због блокаде, прије свега Холандије, Француске и Њемачке, још нису постале дио тог клуба.