latinica  ћирилица
04/08/2019 |  16:32 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Тузла: Мушкарац пуцао испред цркве

Непознати мушкарац пуцао је испред цркве у тузланском приградском насељу Пожарница приликом прославе Светог пророка Илије, наочиглед свештенства, окупљених вјерника и полиције Тузланског кантона, а потом се удаљио, речено је Срни у Завичајном удружењу Тузлака из Бијељини.

Мушкарац је у петак увече дошао аутомобилом, испалио рафал у ваздух док је трајао црквено-народни збор, а потом се удаљио магистралним путем према Бијељини.

Све се десило на улазу у црквену порту наочиглед припадника Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона, који су кренули за њим, али га, како су касније објаснили, нису сустигли.

У Удружењу наводе да се већина вјерника, који су на прославу у завичај дошли са малом дјецом, одмах отишли својим кућама у Бијељину, гдје живе након што су избјегли из Пожарнице.

- Црквени због након овог жалосног чина је завршен - кажу у Завичајном удружењу Тузлака у Бијељини.

Завичајно удружење изразило је забринутост за безбједност малобројних повратника који живе у Тузланском кантону, као и за оне који повремено обилазе своја пријератна огњишта.

Сличан инцидент догодио се и 15. септембра прошле године у мјесту Подгајеви, општина Живинице, пред црквом. И тада је био црквени збор, када је непознати мушкарац дошао возилом, пуцао, а потом се удаљио. Послије извјесног времена се вратио, опет пуцао и нестао. Полиција га до данас није идентификовала.

Из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ кажу да су упознати са овим догађајем од петка, 2. августа, али да се чекало да полиција ухапси починиоца.

- Нисмо хтјели да узнемиравамо јавност, већ смо хтјели да дамо шансу полицији да ухапси починиоца. Међутим, они то нису урадили. Очигледна је намјера да се заплаше Срби који долазе на прославу црквених слава, обилазе гробља својих предака и рушевине необновљених кућа - рекао је Срни предсједник одбор Ђорђе Радановић.

Радановић је додао да је очигледно да постоји проблем да Срби ниједан дан не могу организовано прославити било шта у ФБиХ.

- Иако Срба у ФБиХ практично и нема, порука и овима који дођу за празнике јесте да више не долазе - истакао је Радановић.

Према његовим ријечима, нарочито је занимљиво да се ово десило у Тузланском кантону за који сви у ФБиХ говоре како је оличење мултиетничности, иако у кантоналној Влади, од укупно 251 службеника, раде само су четири Србина.