latinica  ћирилица
05/08/2019 |  11:35 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

У Храму Христа Спаситеља помен за страдале у "Олуји"

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци служен је парастос за Србе убијене у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" 1995. године.

Парастос су служили служе свештеници Епархије бањалучке, а помен организовао Документационо-информациони центар "Веритас".

Централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја" одржана је синоћ испред Манастира Крушедол у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током хрватске војно-полицијске акције "Олуја" из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.