latinica  ћирилица
05/08/2019 |  17:03 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Прочитајте текст споразума за формирање власти (ФОТО)

Лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА данас су у Сарајеву потписали документ Принципи за формирање власти на нивоу БиХ, који подразумијевају да се за 30 дана формира Савјет министара.
Принципи за формирање власти на нивоу БиХ - Фото: nezavisne novine
Принципи за формирање власти на нивоу БиХФото: nezavisne novine

Принципи на основу којих ће функционисати власт на нивоу БиХ у предстојећем мандату су да се поштује и спроводи Дејтонски споразум и његових 11 анекса, укључујући и Европску конвенцију о људским правима и основним слободама, те суверенитет и територијални интегритет БиХ као елемент њеног међународног субјективитета, "што је најбољи гарант одрживости мира и стабилности уз поштовање дејтонске уставне структуре".

У овом документу се наводи да је потребно наставити интеграционе процесе у складу са Уставом и законима, усклађујући ставове и интересе свих нивоа власти у БиХ.

Фото: СРНА

- Потврдити опредјељење за унапређење односа са НАТО-ом, не прејудицирајући будуће одлуке у вези са чланством БиХ. Све активности у овом смислу спроводе се у складу са свим релевантним одлукама Предсједништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ, а имајући у виду уставну надлежност Предсједништва за спровођење спољне политике -  наводи се у тачки три овог споразума. 

Данас је договорено да ће Комисија за НАТО интеграције БиХ сарађивати са свим релевантним институцијама с циљем реализације односа са НАТО-ом, укључујући израду нацрта и планова, на бази одлука Предсједништва БиХ и Савјета министара. 

Фото: СРНА

У тачки четири се наводи да је потребно спровести све пресуде домаћих и европских судова које се односе на Изборни закон БиХ, како би била обезбијеђена уставна и институционална равноправност конститутивних народа и грађана, те њихово легитимно представљање на територији цијеле БиХ, а у складу са Уставом БиХ. 

Договорено је да је у институцијама на свим нивоима потребно осигурати заступљеност конститутивних народа и осталих у складу са уставима, а избор и именовање вршити према критеријуму доказане компетентности кандидата.  У оквиру пете тачке наводи се и неопходност усвајања закона и спровођење мјера потребних за спречавање и елиминацију дискриминације на основу етничке, вјерске, идеолошке или друге припадности и за осигуравање равноправности у остваривању права на запошљавање, школовање, социјалну и здравствену заштиту.

Фото: СРНА

- Кроз механизам координације процеса европских интеграција у БиХ интезивно радити на усклађивању домаћег законодавства са правном тековином ЕУ с циљем испуњавања потребних услова за приступање БиХ ЕУ, кроз израду акционог плана за испуњавање приоритета из препорука Мишљења Европске комисије. У процесу напретка БиХ ка чланству у ЕУ постепено створити услове да институције БиХ преузму пуни суверенитет и да се заврши мандат ОХР-а у БиХ - шести је принцип за формирање власти. 

Лидери три странке постигли су споразум да се договори и спроведе нови сет социо-економских реформи као наставак претходне Реформске агенде, који ће бити у складу са Програмом економских реформи БиХ, те да се убрза изградња транспортне, енергетске и дигиталне инфраструктуре од стратешког интереса за БиХ и регион. Осма тачка овог документа односи се на интензивно спровођење мјере које ће обезбиједити одрживи повратак прогнаних и расељених особа. 

Фото: СРНА

Договорено је да буде унапријеђен институционални и законодавни оквир, те проведбени капацитети како би се ојачала превенција и борба против корупције, организованог криминала, укључујући прање новца и тероризам.

- Наставити изградњу добросусједских односа са Хрватском, Србијом и Црном Гором, уз рјешавање отворених питања на принципима реципроцитета, међусобног уважавања и поштивања међународног права -  десети је принцип за формирање власти.

Лидери три партије позвали су Парламентарну скупштину БиХ на формирање Комисије за именовање Савјета министара, те осталих радних тијела у складу са Уставом и пословником. "У случају неименовања Савјета министара БиХ у року од 30 дана од потписивања, овај споразум не вриједи", закључна је тачка овог документа.