latinica  ћирилица
06/08/2019 |  09:03 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Додик: Повратак исламских бораца - трајни проблем БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да повратак исламских бораца са сиријског ратишта предствља трајни проблем БиХ, а да безбједносну ситуацију компликује то што је у БиХ послије рата остао одређени број "спавача".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У БиХ улази велики број миграната, због чега смо посебно опрезни. Наш став је да за мигранте нема мјеста у Републици Српској, а њима се посебно бави екипа наших младих људи из Министарства унутрашњих послова - рекао је Додик за Ало.

Што се тиче пријетњи које се упућују њему, Додик је рекао да се то чини у континуитету и увијек када хоће политички да сломе Републику Српску.

- Они покушавају да ме тако притискају, а ја мислим да не успијевају јер ја живим у таквим околностима 20 година - истакао је Додик.

Коментаришући писање њемачког листа "Велт" да Русија у Републици Српској планира војну базу, Додик је рекао да је то потпуна лаж, те да се лажима покушава направити штета Републици Српској.

- Писали су и раније, па се показало неистинитим - напоменуо је Додик.

Када је ријеч о ситуацији у БиХ, Додик је навео да Република Српска намјерава да иде својим путем, пошто се показало да је БиХ системска грешка, чији су заточеници сви народи који у њој живе.

Додик каже да би изнад свега волио да Република Српска буде самостална и да мисли да то не треба крити, као и да је то политички циљ већине становништва у Српској.

- У овој БиХ нам није понуђено ништа због чега бисмо у њој остали. Свих ових година имали смо само опструкције и оспоравања Републике Српске. Зашто бисмо били у нечему што нас неће и зашто би неко ко нас неће хтио да будемо ту? - пита Додик.

Додик сматра да је рјешење да се БиХ подијели на три независна ентитета који би сарађивали као суверени државни фактори једни са другим и потписали аутоматски договор о слободи пролаза људи, слободи трговине и неким другим стварима.

Према његовим ријечима, свако би се окренуо себи, а што се тиче међународног представљања, Република Српска би се окренула Србији, Хрвати у БиХ, вјероватно, Хрватској, а Бошњаци - Турској.

- Нама не треба ни столица у УН у овом тренутку, већ нека врста међународне пажње - додао је он.

Додик сматра да ова подјела не може довести до рата и да га неће бити ако га не иницира међународна заједница.

- У сваком случају, све што би муслимани предузели против Српске, било би нелегитимно. Оружане снаге БиХ не могу да дјелују без одлуке Предсједништва, али се никада неће десити да српски члан гласа за то - навео је Додик.

Он је подсјетио да Устав БиХ каже да безбједносне јединице једног ентитета не могу да пређу на простор другог без његове сагласности.

- Хтјели су да нам убаце федерални МУП на територију Републике Српске, наводно, да контролише мигранте, па смо ми то одбили. У екстремној ситуацији када би неко наредио да полиција Федерације БиХ уђе у Републику Српску, то би била агресија и кршење Устава и Дејтона. Исто важи и за евентуално реаговање НАТО, али мислим да је то нереално, јер је прошло вријеме унилатералних акција - навео је он.

Међутим, каже Додик, утицај међународне заједнице је смањен и све ствари су сведене на међусобни договор, а њега нема, због чега се БиХ показује као системска грешка и сви су заточеници такве неуспјешне БиХ.

Он је подсјетио да је политичко руководство Српске јасно рекло да не прихвата наметнута рјешења високих представника и да ће се кад-тад "обрачунати" са тим /наметнутим/ одлукама.

На питање како ће Српска вратити дејтонска права, Додик је рекао да разне могућности стоје на располагању, а да је ствар процјене у Српској шта ће да уради.

- Ми смо за Дејтонски споразум и чекамо тренутак када ће и другима у окружењу бити јасно да је тај разлог сасвим довољан за унилатералну акцију коју ћемо предузети. За то нема прописаног термина, али нико не треба да посумња у наше намјере да ћемо се борити за позицију српског народа на најбољи могући начин - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је додао да Српску у томе знатно онемогућавају нелегитимни представници Срба, који сада сједе у Савјету министара БиХ у техничком мандату и служе политичком интересу Сарајеву.