latinica  ћирилица
06/08/2019 |  14:11 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Додик: Коалициони партнери сагласни - сви елементи споразума у складу са актима Српске (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржан састанак челника владајуће коалиције у Републици Српској коју чине СНСД, ДНС, СП, Демос, Уједињена Српска и НДП.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД Милорад Додик рекао је на прес конференцији да су се коалициони партнери данас сагласили око споразума који су након девет мјесеци лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА потписали јуче у Сарајеву.

- Коалициони партнери су сагласни - сви елементи споразума у складу са актима Српске и са Резулоцином о војној неутралности - нагласио је Додик.

Говорећи о НАТО рекао је да сарадња није спорна, али да чланство није прихватљиво.

- Вјерујемо да ће Савјет министара ускоро бити формиран. - рекао је Додик истичући да су створени сви темељни услови како би се формирао Савјет министара.

Он је поновио да се непотребно дуго чекало на договор и да СНСД није никога условљавао, нити било шта проблематизовао.

- Сматрали смо да је уважавање изборне воље народа изнад сваког питања и да је прича, која је наметнута од политичког Сарајева, вјешачка јер су имали калкулације у вези са стварањем њиховог широког блока. Атмосфера међу њима, почетком ове године, била је конфузна и није се знало ко има доминатну политичку снагу за представљање Бошњака на нивоу БиХ - подсјетио је Додик.

Коментаришући изјаву лидера СДС-а Мирка Шаровића да је споразум суштинска капитулација и трасирање пута Републици Српској ка НАТО-у, Додик је рекао да је све усаглашено са Резолуцијом о војној неутралности и да нема потребе да се правда.

- Шаровић је познат по правдању и очигледно га је све погодило и није могао реаговати одмах, него је чекао да прође дан да му неко сугерише шта би било добро да каже. Издали смо његову издају и договорили да буде формиран нови сазив Савјета министара и вјерујем да ће тако бити - закључио је Додик.