latinica  ћирилица
07/08/2019 |  07:11 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Босански Петровац: Обиљежене 24 године од страдања Срба у "Олуји"

У Јањилама код Босанског Петровца обиљежене су 24 године од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја" када је протјерано око 250.000 Срба из Хрватске и побијено око 2.000.

Код спомен-крста на Петровачкој цести служен је парастос и положени су вијенци. Након тога, посјећена је спомен-соби у Дринићу.

Директор Документационо-информационог центра Веритас, Саво Штрбац, поручио је након парстоса у Јањилама да ово треба да постане мјесто ходочашћа које се не смије никада заборавити, гдје је у неколико секунди убијено десет људи, међу којима четворо дјеце и 21-годишњакиња.

- Поред овог спомен-крста требало би изградити једну капелу да би појачали мјесто ходочашћа, а све под мотом - "Да се не заборави" - рекао је Штрбац за Срну.

Он је подсјетио да за злочин хрватских снага над Србима и након 24 године од "Олује" још нико није одговарао.

- Из Тужилаштва БиХ, упркос обиљежавању ових годишњица, стално одговарају да истрага о овом злочину још траје. Ми знамо у чему је проблем, они чекају да им Хрватска писаним путем пошаље имена пилота који су управљали авионом миг 21, што се никада неће десити - каже Штрбац.

Он је навео да Веритас прикупља документацију о овом злочину да би се породице жртава могле директно обратити Европском суду за људска права у Стразбуру, који може донијети пресуде да им се исплати накнада штете за душевну бол за изгубљеним сродницима уколико буде доказано да Хрватска и БиХ нису предузеле све што је у њиховој моћи да открију и процесуирају починиоце.

7. августа 1995. године, хрватски "мигови" бомбардовали су колону српских избјеглица на Петровачкој цести. Страдало је десет цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у "Олуји" је протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 се води као нестало.