latinica  ћирилица
07/08/2019 |  08:32 ⇒ 10:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Новости: На јесен дипломатска акција Србије у Конгресу САД

Београд на јесен покреће дипломатску акцију у САД.
Конгрес САД - Фото: РТРС
Конгрес САДФото: РТРС

Како пишу Вечерње новости, Београд ће то учинити да би тамошњој јавности и званичницима представио праву слику о стању на КиМ, али и о монструозним злочинима које је над Србима на КиМ починила терористичка ОВК.

Лист пише да ће се у америчком Конгресу организовати јавни претрес, односно дискусија, на којој ће представници Скупштине Србије говорити о историјату сукоба у јужној српској покрајини.

Додаје се да ће то бити прилика да се предоче нови докази против одлазећег премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја, који би могли да га поново доведу до оптуженичке клупе.

Неизбјежна тема ће бити и трговина органима киднапованих Срба, као и бројна убиства Срба, попут оних у Гораждевцу и Старом Гацком, за која нико није одговарао.

На припреми догађаја у САД ради потпредсједник Скупштине Србије Владимир Маринковић у сарадњи са предсједавајућим Српског кокуса у Конгресу Стивом Стајверсом, наводе Новости.

Међу говорницима на Капитол хилу биће и шеф скупштинског Одбира за КиМ Милован Дрецун, који интензивно ради на прикупљању доказа против Харадинаја.

Маринковић је за Новости рекао да ће ово бити прилика да неки од америчких политичара први пут чују шта се заиста дешавало на КиМ од 1998. до 2000. године, али и касније.

- Видјеће доказа којима располаже Радна група скупштинског Одбора за КиМ, као и извјештај о трговини људским органима Дика Мартија, некадашњег извјестиоца Савјета Европе - каже Маринковић.

Према његовим ријечима, то ће бити и нека врста "контраудара" на оно што је крајем априла у Конгресу организовао конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел, када је бивша предсједница приштинских институција Атифете Јахјага лицитирала бројком од 20.000 силованих жена на КиМ, у склопу пропаганде Приштине.