latinica  ћирилица
07/08/2019 |  09:02 | Аутор: СРНА

"Мијешање у унутрашње послове Србије међу главним приоритетима САД"

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да зачуђује да су међу главним задацима САД у Србији наведени и они који се тичу искључиво унутрашњих послова Србије.
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- То представља директно мијешање у те ствари. Међутим, такав приоритетан задатак, као што је активизација рада Специјалног суда за ратне злочине ОВК уопште се не помиње - рекао је Боцан-Харченко за Вечерње новости.

Боцан-Харченко је додао да су недавне изјаве кандидата за амбасадора САД у Србији Ентонија Годфрија "о малигном утицају Москве у Европи", дио већ уобичајене реторике и "измишљотина Вашингтона у тежњи за глобалном доминацијом".

Он каже да Америка, настојећи да оствари глобалну доминацију, не штеди снаге на незграпну "идеолошку борбу" и отворено пропагандистичко понашање, не бринући више о било којим аргументима у прилог својим измишљотинама.

Боцан-Харченко је истакао да Русија принципијелно не прихвата логику "супротстављања" и "такмичења", коју таквим коментарима намеће америчка страна.

Он је напоменуо да руска визија ситуације у Европи, укључујући и ситуацију на Балкану, заснована на принципу јединственог безбједносног, економског, културног простора без икаквих подјела.

- Сигурни смо да конструктивна, узајамно корисна сарадња на свим плановима доприноси регионалној стабилности, одговара интересима како наших земаља, тако и читавог европског континента. Надамо се да ће то једном постати очигледно и за Вашингтон - каже Боцан-Харченко.