latinica  ћирилица
07/08/2019 |  09:37 ⇒ 09:43 | Аутор: СРНА

Срби са Космета мучени, стријељани па бацани у контејнер који су допремили Финци

Један број Срба киднапованих на подручју Косовског Поморавља стријељан је послије мучења и њихови посмртни остаци су одбачени у селу Подграђе у општини Гњилане, а потом августа 1999. године у масовну гробницу звану "контејнер у кругу болнице у Гњилану", наведено је у извјештају Комисије за нестала и киднапована лица Владе Србије.
Масовна гробница, Подграђе - Фото: РТРС
Масовна гробница, ПодграђеФото: РТРС

Подграђе се налази непосредно уз границу са Сјеверном Македонијом и у њему се у предратном периоду налазило упориште припадника терористичке ОВК. Служило је као прихватни центар новорегрутованим припадницима терористичке ОВК који су са територије Македоније несметано прелазили границу СР Југославије.

У извјештају Комисије за нестала и киднапована лица Владе Србије наводи се да је 24. јула 1999. године ОЕБС-ов тим из Канцеларије у Гњилану, који су чинили Брајан Џап и Клаудија Милер, у Подграђу пронашао масовну гробницу са 11 тијела.

- Они су у пратњи двојице Албанаца преводиоца циљано дошли у Подграђе јер су имали дојаву да се на тој локацији налазе тијела убијених Албанаца из села Ловце - наведено је у извјештају.

Информацију да "посјете" локацију добили су од замјеника предсједника Демократског савеза Косова за регион Гњилане и капетана КФОР-а чије је презиме Тол.

- Представници ОЕБС-а су извршили идентификацију локације, фотографисали је и направили видео-запис увјерени да је ријеч о Албанцима - пише у извјештају.

Увидјевши, након провјере и разговора са мјештанима села Ловце, да посмртни остаци нађени у Подграђу не припадају Албанцима јер су неколико дана раније већ били сахрањени на мјесном гробљу у Ловцу, актери ове акције прикривања албанских злочина покушали су да прикажу да су на локацији у Подграђу одбачена тијела "убијених" Албанаца из села Влаштица.

Посмртни остаци 11 лица ексхумирани су од 7. до 10. августа 1999. године и пребачени у круг болнице у Гњилану, гдје су више дана "трулили" у контејнеру за болничко смеће, што је посљедица сазнања да није ријеч о убијеним Албанцима, већ Србима.

- Током обдукције, у џеповима раскомадане гардеробе пронађена су лични документи страдалника на основу којих су "албански патолози", а у присуству представника ОЕБС-а и КФОР-а утврдили да тијела припадају Србима - констатује се у извјештају и наводи да је непобитно утврђено да су сви убијени били подвргнути мучењима и да су послије "иживљавања" стријељани из непосредне близине.

То је, наведено је у извјештају, утврђено идентификацијом која је касније потврђена ДНК анализом.

Класичном методом идентификовано је шест тијела одмах након проналаска, а петоро неидентификованих је сахрањено на православном гробљу у Приштини да би неколико година касније ДНК методом био утврђен идентитет и петоро преосталих убијених Срба нађених у гробници у Подграђу чији су посмртни остаци такође предати породицама.

Из доступне документације, која је прослијеђена Хашком трибуналу и Тужилаштву новоформираног Специјалног суда, пред којим ће се судити припадницима терористичке ОВК за злочине почињене над Србима, наводи се да су припадници америчког КФОР-а били упознати о "одбацивању тијела страдалих Срба у контејнер у кругу болнице у Гњилану" и да су на непосредан начин директно одговорни за убиство најмање двоје Срба чија су тијела нађена у "болничком контејнеру или око њега".

Припадници финског КФОР-а су, према "нечијем" налогу, допремили контејнер у круг гњиланске болнице, која је у том периоду била под директним надзором америчког КФОР-а из оближње базе Бондстил.

У контејнеру је пронађено седам кеса са осам тијела, а поред контејнера још шест тијела лица која су, како је утврђено обдукцијом, убијена из аутоматског оружја.

У тој "масовној гробници" пронађена су тијела и двојице браће Светозара и Витомира Ристића из Косовске Каменице, које су припадници КФОР-а у пратњи албанског преводиоца чије је презиме Рамабаја одвели из куће 23. јула 1999. године у Гњилане и који су, како су утврдили патолози, убијени "разбијањем главе" тупим предметима.

"Контејнер - масовну гробницу" су, са циљем затирања трагова злочина, албански екстремисти покушали да спале.

Извјештај о браћи Ристић, као и страдању остале дванаесторице Срба потписао је бригадни генерал КФОР-а Грег Петерсон, који је тиме јасно потврдио сумње породица страдалих да је та НАТО мисија знала за злочине, као и да су албански терористи, уз знање међународних мировних снага, покушали да затру трагове, оцјењују из Комисије Владе Србије.

Злочин звани "Контејнер - гњиланска болница", наводе из Комисије, само је један у низу који свједочи о ћутању припадника КФОР-а и других међународних институција на Косову и Метохији.