latinica  ћирилица
07/08/2019 |  09:41 ⇒ 09:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина забранила учешће на филмском фестивалу на Тајвану

Кина је забранила да се њихови филмови и глумци такмиче за једну од најпрестижнијих филмских награда у Азији - Златни коњ, коју додјељује Тајван.
Азијска филмска награда Златни коњ (фото: HKEJ) -
Азијска филмска награда Златни коњ (фото: HKEJ)

Објава се појавила у Чајна филм њуз новинама које су повезане са владиним филмским регулаторним тијелом. Иако се не наводи образложење одлуке, оно долази усред растућих тензија због одбијања Тајвана да призна да је дио кинеске територије и под законима Пекинга, преноси АП.

Чак и без ове забране, кинеским умјетницима би било отежано да присуствују церемонији додјеле награда 23. новембра јер је Пекинг недавно забранио и индивидуална путовања на острво, почевши од 1. септембра.

Учествовање кинеских умјетника је већ доведено у питање послије прошлогодишње додјеле, коју је обиљежило негодовање Пекинга на дио говора редитељке Фу Ју која је позвала свијет да призна независност Тајвана.

Кинески учесници су тада одбили да изађу на бину, истичући да су Тајван и Кина чланови исте породице, а нису се ни појавили на забави организованој послије церемоније додјеле награда.

Организатори су разочарани одлуком о забрани, али ће додјела награда бити одржана као што је планирано.

Организациони комитет жали због тих вијести, уколико буду потврђене. Жири за додјелу награде Златни коњ наставља да ради по плану, речено је за АП.

Забавне индустрије у Тајвану и Хонг Конгу су константно на црној листи и њихов рад је забрањен у Кини пошто су изразили, како наводи АП, "про-независне и продемократске погледе".