latinica  ћирилица
07/08/2019 |  10:27 | Аутор: СРНА

Звиздић као кадија!?

Посланик СДП-а у Представничком дому парламента БиХ Саша Магазиновић сматра да је то што је Денис Звиздић истовремено предсједавајући Савјета министара у техничком мандату и Представничког дома БиХ неприродно и апсурдно, те да то најбоље илуструје чињеница да ће сада његово посланичко питање примити и на њега одговорити - Звиздић.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

- Управо сам упутио посланичко питање предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу. Питање сам, према процедури, предао на руке предсједавајућег Представничког дома БиХ Дениса Звиздића. Сада ће предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић прослиједити моје питање предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу, који треба да ми одговори - рекао је Магазиновић за Дневни аваз.

Он је истакао да и Звиздићев случај доказ да није случајно што су свуда у свијету извршна и законодавна власт одвојене.

Делегат СНСД-а у Дому народа Лазар Продановић рекао је да је ово јединствен случај у демократским земљама.

Законски основ, каже он, постоји, али уставно су то неспојиве функције.

- Велика штета је што измјенама Изборног закона то није онемогућено. Да сам био у тој позицији, нашао бих начин да не преузмем позицију предсједавајућег Представничког дома. Или бих потпуно одустао - рекао је Продановић.

Ситуација којој се нашла БиХ може се поистовјетити са народном изреком "Кадија те тужи, кадија ти суди", а у овом случају "Денис те тужи, Звиздић ти суди", наводи Аваз.

Звиздић је од јуче званично челник и извршне и законоднавне власти, односно предсједавајући Савјета министара и Представничког дома.