latinica  ћирилица
07/08/2019 |  10:30 | Аутор: СРНА

Калинић: Фрустрирани ликови нека заћуте бар извјесно вријеме

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић поручио је онима који се противе споразуму који су постигли лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић и проглашавају га капитулацијом српске стране да би им боље било да престану ширити политичку хистерију и да прихвате логику прагматизма.
Драган Калинић (фото: © Sputnik) -
Драган Калинић (фото: © Sputnik)

Калинић је навео да су исти ти до јуче прозивали Додика и коалицију окупљену око СНСД како крутим, али у суштини принципијелним ставовима базираним на слову Дејтона, спречавају да БиХ профункционише на различитим нивоима власти.

- Какве ли ироније - сада оптужују Додика за капитулацију. А ријеч је, заправо, о фрустрацији ликова који нису имали никакав постизборни капацитет, само су бацали прашину у очи, да уобличе тројни страначки споразум који није без реалних основа да успије у скорој будућности. Зато нека се покрију ушима и заћуте бар извјесно вријеме, јер су очигледно небитни - рекао је Калинић за Срну.

Односно, каже он, били су од "користи" кад су на нивоу БиХ радили на штету Републике Српске и о томе постоје бројни примјери током цијелог њиховог мандата, па и у протеклим мјесецима када су били изборни губитници.

- За њих је, такође, не мање важан проблем и то што ће неким менторима морати да се правдају зашто су закаснили да испуне задатак који им је дат, а чије би испуњење без икакве сумње ишло на штету Републике Српске. Зато и подмећу причу о уласку у НАТО иако је БиХ и од тога, као и од уласка у ЕУ још миљама далеко и што Устав обезбјеђује бројне механизме заштите од штетних одлука и за наш народ и за Републику Српску - нагласио је Калинић, некадашњи лидер СДС-а.

Он је истакао да би у овим тренуцима и Додик и СНСД имали бројних разлога за тријумфализам, али да је сигуран да томе неће подлећи и да ће кроз прагматична рјешења бити на трагу онога што је у најбољем интересу Републике Српске.