latinica  ћирилица
07/08/2019 |  10:33 ⇒ 11:08 | Аутор: Агенције

Делалић суспендован јер је осуђиван због силовања у покушају

Првостепена дисциплинска комисија за судије Високог судског и тужилачког савјета БиХ донијела је одлуку о привременој суспензији судије Жупанијског суда у Сарајеву Хусеина Делалића.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Делалић је привремено удаљен од вршења дужности додатног судије Кантоналног суда у Сарајеву, почевши од наредног дана од доношења одлуке до окончања дисциплинског поступка који је покренут дисциплинском тужбом Уреда дисциплинског тужилаштва ВСТС БиХ.

Жалба не одгађа извршење одлуке о привременом удаљавању.

- Оваквом одлуком Првостепена дисциплинска комисија ВСТС БиХ ничим не прејудицира нити може утицати на исход дисциплинског поступка, као ни на право одбране туженог – наводе из ВСТС.

Прије два дана, специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк је у писму предсједнику ВСТС Милану Тегелтији затражио преиспитивање одлуке о именовању судије Хусеина Делалића у Општински суд у Сарајеву.

ВСТС је 17. јула Делалићу продужио мандат на још двије године у Општинском суду Сарајево. Међутим, с обзиром на то да постоји сумња да је Делалић раније осуђиван и то због кривичног дјела силовања у покушају, реаговала је и Делегација ЕУ у БиХ.