latinica  ћирилица
07/08/2019 |  10:53 | Аутор: СРНА

Амбасада САД: Подршка постигнутом договору

Америчка Амбасада у БиХ поздравила је постигнути договор лидера три највеће политичке странке да формирају власт на нивоу БиХ, као и "потврђени консензус о важности напретка БиХ на путу ка ЕУ и НАТО".
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

- Намјеравамо радити са политичким странкама и члановима Предсједништва БиХ да би појаснили како ће нове власти тумачити овај споразум, што посебно укључује питање да ли постоји јасан консензус о питању раног подношења Националног акционог плана БиХ /АНП/ НАТО-у - наводи се у саопштењу.

Из Амбасаде САД поручују да ће бити снажан партнер потпуно функционалним властима које су опредијељене да раде на реформи одбране, унапређењу социо-економских реформи и јачању владавине права.

САД остају посвећене миру и безбједности у БиХ, као и просперитеној будућности грађана ове земље, истиче се у саопштењу.

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић су прије два дана у Сарајеву потписали документ Принципи за формирање власти на нивоу БиХ којим је договорено да за 30 дана буде формиран Савјет министара, те измјене Изборног закона и укидање надлежности ОХР-а.