latinica  ћирилица
07/08/2019 |  11:00 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Има много доказа против Харадинаја

Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да ће један од лидера терористичке ОВК Рамуш Харадинај, против којег постоје докази за злочине, бити процесуиран пред Судом за ратне злочине у Хагу, ако то одлучи америчка администрација.
Горан Петронијевић (Фото:Medija centar Beograd) -
Горан Петронијевић (Фото:Medija centar Beograd)

Он је напоменуо да ће тај суд , "ако им из САД дају сигнал" судити Харадинају и да ће, како је рекао, они извући доказе из свих могућих фиока.

- Много доказа има против Харадинаја и од разних организација које се баве Косовом. Извући ће све и он ће бити процесуиран - рекао је Петронијевић за телевизију Хепи.

Према његовим ријечима, докази о злочинима против Харадинаја које су прикупили судски органи Србије су годинама добро познати и међународним правосудним инстанцама, а питање је зашто по томе нису поступали.

Коментаришући Харадинајеву изјаву да је амерички војник, он је рекао и да ће ако Харадинај буде добио "жути или црвени картон" то бити зато што није поштовао интересе САД, а не јер је чинио злочине.

- Од нас у том правцу не зависи ништа и мислим да сви треба да учине напор да сваки доказ и документ дође у суд - навео је Петронијевић.

Он је подсјетио да је највећи број злочина над Србима на Космету почињен послије доласка међународних снага и да је питање докле ће се ићи са истрагама против лидера терористичке ОВК.

Петронијевић је рекао и да је косовско питање добило важну димензију у оквиру будуће предсједничке кампање у САД, те оцијенио да би било лоше за Србију уколико демократе побиједе и инсистирају на континуитету своје политике према Космету.