latinica  ћирилица
07/08/2019 |  11:11 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Сјећање на Петра Кочића кроз модерне технологије

Овогодишњи, 54. Кочићев збор, биће отворен 19. августа у 20.00 часова у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Том приликом, биће презентован пројекат "Соба сјећања Петра Кочића" којим ће, на иновативан начин, бити представљен књижевник, његов живот и дјело.
Петар Кочић - Фото: Screenshot
Петар КочићФото: Screenshot

Манифестцаија посвећена народном трибуну Петру Кочићу, и ове године, доноси бројне садржаје који ће бити одржани до 25. августа на три локације – у Бањалуци, Стричићима и Београду.

Према програму, за 20. август у Парку Петар Кочић, са почетком у 20.00 часова, најављено је вече бесједништва студената из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева. Радионица веза за грађане, са везиљом Сањом Бајић, биће одржана у сриједу, 21. августа, у 18.00 часова, а исто вече у парку од 20.00 часова представиће се млађи писци.

Четвртак, 22. август, резервисан је и за програм у Београду, гдје ће, послије полагања вијенаца на гроб и спменик Петру Кочићу, у вечерњим часовима бити одржано књижевно вече у просторијама Удружења књижевника Србије. Тог дана, и у Бањалуци је планирано више догађаја, између осталих – промоција монографије Змијање-Кочићево огњиште аутора Владимира Ђукановића (у 11.00 часова у Музеју Републике Српске) и вече сатире у Парку Петар Кочић у 20.00 часова.

У петак, 23. августа, од 20.00 часова биће организовано вече драме, током које ће наступити глумци Народног позоришта Републике Српске и Дјечијег позоришта.

Од бројних догађаја планираних за суботу, 24. август, издавајамо свечану академију, чији ће концепт бити нешто другачији у односу на протекле. Послије званичног дијела, који обухвата и свечано уручивање овогодишње Кочићеве награде, биће одржан получасовни концерт – Оливера Њега уз клавирску пратњу Невене Живковић. Свечана академија почиње у 20.00 часова у Банском двору и могу јој присуствовати сви заинтересовани суграђани. У манастиру Гомионица, тог дана у 13.10 часова, биће одржана културно-умјетничка манифестација "Змијањска софра".

У јутрањим часовима у суботу, у Стричићима, заинтересовани ће моћи да погледају изложбу домаћих животиња, а послије подне, од 16.00 часова, на зборишту у Стричићима – први дио бодљавине бикова. Такође, у суботу, испред школе у Стричићима у 19.00 часова биће одржано такмичење у изворној народној пјесми – ојкачи, а у 19.00 часова у Банском двору отворена изложба ликовне колоније.

У Кочићевим родним Стричићима завршног дана очекује нас и отварање друге куће на Кочићевом огњишту (у 11.00 часова) и културно-умјетнички програм од 12.00 часова испред школе. Након тога, од 13.00 часова, на зборишту почињу надметања у народним играма и вјештинама, џипијада и учешће падобранаца те други дио борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца.

Традиционална манифестација "Кочићев збор" се одржава од 1965. године, у посљедњој недјељи августа, и уврштена је у Календар културних манифестација Града Бање Луке. Комплетну организацију манифестације посвећене великану српске књижевности, и ове године, води Град Бања Лука.

Телебаку "Кочићева награда"

Добитник "Кочићеве награде" за 2019. годину је професор српског језика и књижевности Милорад Телебак, за његово укупно лингвистичко и књижевно дело које је посвећено практичним питањима српског језика.

Како је жири саопштио, Телебак је писао и дјеловао у духу Кочићевог схватања народног говора и непрестане потребе за његовим развијањем културе употребе српског језика. "Кочићева награда" лауреату биће додијељена на свечаној академији, као и награда "Змијањче", која је ове године припала Лани Бајрић, ученици петог разреда бањалучке ОШ "Доситеј Обрадовић".