latinica  ћирилица
07/08/2019 |  13:29 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Од јесени пилот-пројекат превенције малигних болести

Град Бањалука финансираће највећим дијелом пројекат бесплатне, свеобухватне, превентивне здравствене заштите становништва од малигних болести, који би већ од јесени могао кренути као пилот-пројекат - изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Он је, након састанка са руководством бањалучког Дома здравља, рекао новинарима да је евидентан пораст малигних обољења у цијелој Републици Српској, али и у региону и да је потребно веће превентивно дјеловање да би се избјегле посљедице прво по пацијенте, а онда и по цијели здравствени систем и финансирање.

Радојичић је навео да бањалучки Дом здравља припрема пројекат, у којем ће бити дефинисано које "категорије грађана се позивају, колики је трошковник и врста прегледа пошто су идентификована типична малигна оболења за која треба извршити прегледе".

Он је оцијенио да је данашњи састанак са руководством бањалучког Дома здравља, којем је присуствовао и директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић, био практичан, конкретан и обиман.

Радојичић је нагласио да ће Град наставити са побољшањем услова у укупном стању мреже амбуланти породичне медицине, те подсјетио да се тренутно гради амбуланта у насељу Петрићевац и најавио изградњу амбуланте у насељу Драгочај.

Према његовим ријечима, на састанку је разговарано и о реконструкцији простора Хитне помоћи у центру града и амбуланти у насељу Нова Варош која има незавршен прилаз за лица са инвалидитетом и проблеме са кровом.

Он је додао да ће бити настављена улагања у инфраструктуру и опрему, те подсјетио да је прошле године Град финансирао набавку новог возила Хитне помоћи, а ове године суфинансира са Владом Јапана донацију за још два возила за транспорт пацијената у институције изван Српске.

Вршилац дужности директора Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је новинарима да је током састанка разговарано о стању у овој здравственој установи, плану мреже амбуланти породичне медицине и о новом програму превенције малигних болести на територији града.

- Градоначелник Бањалуке је прије два мјесеца покренуо иницијативу да се на територији града уради масовнији пројекат превенције односно раног откривања малигних болести, а носилац ових послова ће бити Дом здравља - навела је Тодоровићева.