latinica  ћирилица
07/08/2019 |  13:46 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Херојско дјело Срђана Кнежевића није заборављено (ФОТО)

Породица команданта јединице Војске Републике Српске "Бели вукови" Срђана Кнежевића, који је свирепо убијен на данашњи дан прије 21 годину, нада се да ће надлежне правосудне институције у БиХ кад-тад почети да раде свој посао и привести правди одговорне за неразјашњена убиства на подручју Сарајевско-романијске регије.
Пале- сјећање на Срђана Кнежевића - Фото: СРНА
Пале- сјећање на Срђана КнежевићаФото: СРНА

Син Немања Кнежевић рекао је да је огорчен због чињенице да гнусно и кукавичко убиство његовог оца никада није расвијетљено.

Немања је истакао да наду даје чињеница да људи из овог краја нису заборавили херојско дјело Белог Вука и да му сваке године на достојанствен начин одају почаст.

- Срђан Кнежевић јесте убијен, али није заборављен. Бели Вук ће вјечно живјети у срцима и душама честитог српског народа - рекао је Немања.

Предсједник Удружења бораца "Бели вукови" Јанко Шешлија рекао је да ће Кнежевићеви саборци стално потенцирати рјешавање овог убиства све док се не дође до конкретних сазнања ко га је наредио и организовао, а ко извршио.

Он је нагласио да су борци и српски народ на подручја Пала и околине огорчени због чињенице да су убице на слободи, умјесто да буду процесуиране.

Према његовим ријечима, постоје одређене сазнања да је истрага заустављена и да овај предмет лежи скривен у ладицама, а доказа о злочину нема.

- Ми смо изгубили сваку наду. Могу само да надлежне правосудне институције у БиХ позовем да јавно кажу да нису у могућности да открију убице Кнежевића и да је предмет затворен - рекао је Шешлија.

Пале - сјећање на "Беле вукове"

Припадници јединице "Бели вукови", чланови породице и пријатељи убијеног Срђана Кнежевића данас су положили цвијеће на спомен-обиљежје у Палама, те посјетили гроб и прислужили свијеће на породичном гробљу у селу Тврдимићи.

Вијенац на споменик Кнежевићу у име српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика положио је његов изасланик Бошко Томић, а цвијеће су положили и чланови породице Кнежевић, као и делегације града Источно Сарајево, општине Пале, Управе полиције и Јединице за подршку Источно Сарајево, борачких организација са Пала, Трнова, Зворника, Бијељине, Брчког.

Почаст су одала и удружења грађана и организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата које његују успомену на Кнежевићево херојско дјело и његових храбрих сабораца.

Срђан Кнежевић убијен је у августу 1998. године испред улаза у зграду у којој је становао у центру Пала, а његове убице никада нису пронађене.

У вријеме убиства, Кнежевић је био замјеник начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево.

Специјална јединица "Бели вукови", чији је био командант, формирана је 1993. године, а име су добили име по томе што су остали завејани у мећави на Бјелашници коју могу само вукови да преживе.