latinica  ћирилица
07/08/2019 |  14:14 | Аутор: СРНА

Црнадак: Разјаснити да ли БиХ активира МАП или одустаје од њега

Министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак апеловао је да чланови Предсједништва БиХ и потписници споразума о формирању Савјета министара јасно саопште да ли ће БиХ активирати Акциони план за чланство у НАТО-у или одустаје од њега.
Сарајево - Црнадак - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Сарајево - Црнадак - конференција за новинареФото: СРНА

Он тражи да се потписници споразума изјасне о томе да ли ће БиХ у НАТО послати свој први Годишњи национални програм или ће одустати.

Црнадак истиче да је ово неопходно не само због кредибилности БиХ на међународној сцени, него и због потребе да се дипломатско-конзуларна представништва БиХ у земљама чланицама НАТО-а и у сједишту НАТО-а у Бриселу припреме на одговарајући начин за дјеловање у будућем периоду, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

- Прошла су већ два дана, а потписници споразума о формирању Савјета министара БиХ и даље домаћу и међународну јавност држе у неизвјесности о једном од најважнијих питања спољне политике БиХ, односа са НАТО-ом - наводи Црнадак.

Он сматра да ће "наставак оваквог стања показати неозбиљност БиХ на међународној сцени", истичући да чак ни европски званичници нису сигурни шта су подржали - да ли ће БиХ активирати МАП или је МАП у понедјељак стављен ван снаге, наводи се у саопштењу.

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић су прије два дана у Сарајеву потписали документ Принципи за формирање власти на нивоу БиХ којим је договорено да за 30 дана буде формиран Савјет министара, те измјене Изборног закона и укидање надлежности ОХР-а.