latinica  ћирилица
07/08/2019 |  14:57 | Аутор: БЕТА

Турска влада уништила више од 300.000 књига

Од покушаја државног удара у Турској прије три године из школа и библиотека, према Министарству образовања склоњено је а затим и уништено више од 300.000 књига
Турска  (Фото:flickr/KLMircea) -
Турска (Фото:flickr/KLMircea)

Британски Гардијан пише да режим каже да руши све што има везе са Фетулахом Гуленом, муслиманским свештеником кога Анкара криви за покушај државног удара.

Гулен живи у САД и одбацује умијешаност у државни удар.

Турски министар образовања Зија Селчук објавио је прошле недјеље да је уништено 301.878 књига, јер влада уништава све што има везе са Гуленом.

Тај податак први је изнео лист Хуријет уз слике заплијењених и спаљених књига које је објавио сајт Кронос27.

Према сајту Турки пурџ који, како кажу, окупља "малу групу младих новинара који настоје да буду глас турских грађана који трпе под репресивним режимом", 2016. је забрањен уџбеник из математике јер садржи Гуленове иницијале у питању "од тачке Ф до тачке Г".

У децембру 2016. турски лист Биргун објавио је да је 1,8 милиона уџбеника уништено и прештампано због "непримјерене" реијчи Пенсилванија, америчке државе у којој живи Гулен.

Према извејштајима, улице са именом Гулен у Анкари такође су преименоване.

Организације ангажоване у борби за слободу говора узнемирило је саопштење турског министра образовања.

- За само три године издаваштво у Турској је десетковано при чему је 29 издавачких кућа декретом затворено због "ширења терористичке пропагнаде" - упозорили су у заједничком саопштењу Међународни ПЕН центар и Енглески ПЕН центар.

У прошлогодишњем извјештају Енгелског ПЕН центра наводи се да је по увођењу ванредног стања послеиј покушаја државног удара затворено 200 медија и издавачких организација, 80 писаца је било под истрагом и процесуирано, а са 118 државних универзитета отпуштена су 5.822 професора.

Извјештај је указао на "кризу слободе изражавања" у Турској.

Влада је, како је саопштио ПЕН, драматично повећала утицај на медије и издавачку дјелатност, уништавајући критичке гласове.

- Позвали смо турске власти да дозволе поновно отварање и независно пословање издавачких кућа и да хитно престану са сузбијањем слободе изражавања која се несметано наставља - навео је ПЕН.