latinica  ћирилица
07/08/2019 |  15:12 | Аутор: СРНА

"Лидери странака из Српске да се уздрже од непродуктивне реторике"

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" позива лидере политичких странака из Републике Српске да се уздрже од непродуктивне реторике и учине напор да у заједничким органима БиХ обавезно учествују представници оба политичка блока.
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике Српске - Фото: СРНА
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике СрпскеФото: СРНА

- За јединство српских странака у новонасталој ситуацији држимо посебно одговорним предсједнике СНСД-а Милорада Додика и СДС-а Мирка Шаровића. Обје странке, заједно са својим коалиционим партнерима, требало би да се укључе у вршење власти на нивоу БиХ, а да би јединство било трајно, пожељно би било да то исто буде и на нивоу Републике Српске - сматрају у Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске".

У саопштењу ове асоцијације наводи се да постигнути споразум лидера СНСД-а, Милорада Додика, СДА Бакира Изетбеговића и ХДЗ-а БиХ Драгана Човића званично о формирању Савјета министара, а суштински о чланству БиХ у НАТО-у, представља питање које дубоко задире у међунационалне односе у БиХ и има рефлексије и на односе странака у Републици Српској.

- То је био разлог што се овај споразум нашао на дневном реду Координационог одбора Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" која, као надстраначка организација, у свом програму рада има задатак да се залаже за помирење међу народима. Паралелно са овим питањем залаже се за помирење међу политичким странкама из Републике Српске - истиче се у саопштењу.

Из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" напомињу да неки неквалификовани, а и квалификовани аналитичари, једни због незнања, а други намјерно, постигнути споразум лидера тумаче углавном погрешно.

- Занемарују основну чињеницу да, кад је ријеч о Српској, кључ за чланство БиХ у НАТО-у је у Народној скупштини и у крајњем случају у рукама грађана Српске, те погрешно промовишу Изетбеговића у побједника. Изетбеговић би требало да зна, у прошлости кадгод је овако важно питање било у надлежности Народне скупштине, противници Републике Српске нису били побједници - поручују из ове асоцијације.

"Ствараоци Републике Српске" истакли су да је далеко од истине да је побједник предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ДФ-а Жељко Комшић, наводећи да је истински побједник у ствари шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, који је показао ко је ауторитет за оне који не желе да се ишта позитивно деси у БиХ и који за то оптужују српску страну.

У саопштењу се напомиње да би се морало имати на уму да је свака побједа извојевана на основу математичке радње сабирања Пирова побједа.

Аоцијација "Ствараоци Републике Српске" осврнула се и на неодмјерену изјаву бившег високог представника Кристијана Шварц-Шилинга у којој без иједне чињенице потпуно пристрасно амнестира праве кривце за кризу у БиХ, односно Изетбеговића и његове менторе, а окривљује српску страну.

- Једино што је тачно рекао је да је питање чланства БиХ у НАТО-у `посебан проблем`. Може се додати и да се српски представници не инате по овом питању јер још приликом преговора прије потписивања Дејтонског споразума, кад се расправљало о безбједносном питању, Република Српска је третирана неодвојиво од, тада Савезне Републике Југославије, а касније Србије, те је зато сагласност Републике Српске за чланство БиХ у НАТО условљена рјешењем овог питања у Србији - истиче се у саопштењу.

Из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" напомињу да је у том смислу и донесена одлука Народне скупштине Републике Српске о неутралности.

Наспрам Шилинга, сматрају у Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске", донекле је охрабрујућа изјава актуелног високог представника Валентина Инцка.

- Он поздравља доношење споразума, али прави и сам грешку јер му сметају изјаве о двије српске државе, а не смета му што се слави највеће етничко чишћење у 20. вијеку, када су протјерани Срби са територије која је била под заштитом УН - додаје се у саопштењу.

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић су прије два дана у Сарајеву потписали документ Принципи за формирање власти на нивоу БиХ којим је договорено да за 30 дана буде формиран Савјет министара, те измјене Изборног закона и укидање надлежности ОХР-а.