latinica  ћирилица
07/08/2019 |  15:16 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Босански Петровац: Обиљежене 24 године од страдања Срба у акцији "Олуја" (ФОТО)

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Спомен- крсту у мјесту Бравско – Јањила, обиљежене су 24 године од једног од највећих злочина над српским цивилима током акције хрватске војске и полиције "Олује".

 Тада су хрватски "мигови м-21" бомбардовали колону српских избјеглица на Петровачкој цести. Том приликом страдало је десет цивила.

Километарску колону српских избјеглица, углавном жена, дјеце и стараца, који су у страху од хрватске војске напустили домове у Сјеверној Далмацији и Лици, код мјеста Бравско примијетили су, а затим бомбардовали хрватски "мигови". За само два минута, убијено је десет цивила, међу којима четворо дјеце старе од шест до 13 година.

Слике су и данас живе у очима Николе Ковачевића из Срба, коме је тог дана страдала мајка.

- У приколици је сједила. Povezao sam њу и непокретну стрину. Њу је погодило, а стрину није - присјетио се Ковачевић.

Драган Грубиша из Босанског Петровца тог дана је возио ватрогасно возило.

Фото: РТРС

- Пошто није било санитетских возила довољно, ја сам возио ватрогасну цистерну. Онда смо са цистерном пребацивали рањене и повријеђене за Босански Петровац. Био је то ужас - рекао је Грубиша.

Злочин на Петровачкој цести симбол је српског страдања у Олуји. Остаће упамћено да је на једном мјесту убијено четворо дјеце, поручено је са скупа.

Начелник општине Доњи Лапац Илија Обрадовић истакао је да ово мјесто буди тешку успомену и буди емоције које човјека тјерају на сузе.

- Петровачка цеста још једном свједочи о прогону и патњи српског народа током вијекова. Тешко је данас стајати на Петровачкој цести која сведочи о тешким злочинима који су се десили у протеклом рату - нагласио је Дејан Прошић начелник општине Босански Петровац.

Одговорни за злочин на Петровачкој цести, до данас, нису процесуирани. Тужилаштво БиХ за ратне злочине већ годинама води истрагу о злочину на Петровачкој цести. Упркос увјерењима из ове институције, да ће против одговорних бити подигнуте оптужнице, до тога још увијек није дошло.

Фото: РТРС

- Наши повјерљиви извори из Тужилаштва за ратне злочине из Сарајева су рекли да је проблем у томе што им Хрватска не одговара на њихов захтјев, а захтјев се односи на то да им пошаљу имена пилота који су управљали тим мигом - истакао је Саво Штрбац директор Веритас-а.

Из Веритаса су поручили и да ће, уколико буде потребно, правду у овом случају тражити и на Европском суду за људска права у Стразбуру.