latinica  ћирилица
07/08/2019 |  15:55 | Аутор: Index.hr

Пленковић о поздраву "За дом спремни": Требало је да реагује полиција

Хрватски премијер Андреј Пленковић сматра да је на устaшки поздрав "За дом спремни", који се упркос забрани и ове године чуо на више манифестација у оквиру обиљежавања Дана побједе у Хрватској, требало да реагује полиција, а потом суд.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

- На то све треба да реагује полиција, а касније о томе треба да одлучују судови. Оно што, колико ја схватам, полиција стално понавља је да бројне активности које они покрену на крају не заврше онако како су мислили - рекао је Пленковић.

То је више, како каже Пленковић, ствар праксе. Полиција је, према његовим ријечима, требало да реагује ако сматра да је дошло до прекршаја.

Премијер Хрватске је коментарисао и изјаву министра правосуђа Дражена Бошковића за којег је прихватљиво узвикивање усташког поклича "За дом спремни", када је ријеч о припадницима ХОС-а на чијем грбу се налази утиснут тај поздрав.

- Добро, гледајте, у оним препорукама које је Вијеће за суочавање с прошлошћу рекло, стоји да је дозвољено уважити симболе јединица које су учествовале у одбрани Хрватске за вријеме домовинског рата - прокоментарисао је Пленковић.