latinica  ћирилица
07/08/2019 |  16:10 ⇒ 08/08/2019 | 07:45 | Аутор: СРНА

Обустава рада шпедитера због намјере УИО да измјести терминал са Раче

На граничном прелазу Рача сутра ће доћи до прекида рада шпедитера у знак протеста због намјере Управе за индиректно опорезивање да измјести царински терминал са ове локације, најавили су шпедитери.
Превозници - Фото: РТРС
ПревознициФото: РТРС

Путнички саобраћај на Рачи одвијаће се неометано, истичу из 18 шпедитерских кућа на Рачи које су најавиле протест.

У писму које је упућено и Управи за индиректно опорезивање, Влади Републике Српске и ресорном министарству, Савјету министара и омбудсману за људска права, шпедитери поручују да неће уважити одлагање траженог састанка са челницима УИО због њихових годишњих одмора.

Незадовољни подсјећају да је УИО у вријеме годишњих одмора, прије само два дана, отварала понуде за намјеравано измјештање царинског терминала са Раче.

Протест шпедитера и овај пут ће подржати и Удружење превозника Републике Српске, рекао је Срни предсједник овог удружења Никола Грбић.

Он каже да ће након једночасовног упозорења од 5. августа обустава рада сутра трајати 24 часа, а ако не буде састанка и договора са одговорним у УИО и надлежним институцијама на нивоу БиХ обустава рада могла би бити продужена и до наредне седмице или све до постизања договора о одбацивању идеје о измјештању терминала.

- Сулуда идеја УИО штетна је за државу, привреднике, превознике и шпедитере на Рачи - поручио је Грбић.

Он појашњава да ће обустава рада шпедитера изазвати стварање колоне камиона и вјероватно колапс на мосту у Рачи.

Грбић је подсјетио да су превозници и шпедитери незадовољни због намјере УИО да измјести царински терминал на Рачи и умјесто тога затражили њихов домаћински однос према Рачи, гдје УИО годишње убире приход од три милиона КМ.

УИО организоваће састанак са представницима шпедитерске компаније лоциране у царинској испостави Бијељина након повратка одговорних лица са годишњих одмора, речено је Срни у овој управи.

Управи су се, како наводе, у претходном периоду у више наврата обраћали шпедитери, превозници, привредници из Бијељине, као и представници градске власти, истичући проблем нефункционалности постојећег царинског терминала.