latinica  ћирилица
07/08/2019 |  17:11 ⇒ 19:32 | Аутор: sputniknews.com

Турска и САД стварају центар за заједничке операције у Сирији

Турска и Сједињене Америчке Државе су постигле договор о стварању координационог центра за заједничке операције и планирану зону безбједности на сјеверу Сирије, саопштило је Министарство одбране Турске.

Војна делегација САД допутовала је у Анкару 4. августа ради разматрања могућности да се формира зона безбједности на сјеверу Сирије.

- Током преговора стране су се договориле да се што прије предузму мјере како би се отклонило страховања Турске за своју националну безбједност. У вези с тим одлучено је да се што прије у Турској формира центар за заједничке операције, координацију и управљање зоном безбједности у Сирији - наведено је у саопштењу.

Стране су се, такође, договориле да "зона безбједности постане мирни коридор", као и да буду предузете неопходне мјере за повратак сиријских избјеглица кући.

Зону ширине од 30 до 40 километара дуж сиријско-турске границе контролисаће Турска у координацији са САД, пренијела је агенција Анадолија.

Према информацијама агенције, припадници курдских формација дужни су да напусте ту територију и да предају тешко наоружање. Сви њихови тунели, положаји и утврђења унутар зоне безбједности треба да буду уништени.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је раније да ће та земља почети војну операцију против снага самоодбране сиријских Курда источно од Еуфрата на сјеверу Сирије и обавијестио о томе Русију и САД. Турски војни извор је рекао да би операција могла да почне послије 11. августа.