latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:10 ⇒ 21:28 | Аутор: СРНА

Конфедерација синдиката: Унаприједити положај радника и зауставити њихов одлив

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић поручио је да је, уз отварање социјалног дијалога, потребно ускладити Закон о платама са Законом о раду и потписати посебне колективне уговоре да би се заштитила права и унаприједио положај радника, те зауставио одлив квалитетне радне снаге из Српске у стране земље.
Конфедерација Синдиката Републике Српске - Фото: РТРС
Конфедерација Синдиката Републике СрпскеФото: РТРС

Тепавчевић је рекао новинарима у Бањалуци уочи Сабора синдикалних представника, у оквиру Конфедерације синдиката Републике Српске, да ће ови и други захтјеви, закључци и ставови свих синдиката ове организације бити дио декларације која ће бити данас усвојена.

- То ће бити документ који ћемо уручити предсједнику и премијеру Српске, као и посланичким клубовима у Народној скупштини. У њему ће бити рокови који се односе на законска рјешења, али и проблеме попут повећања плата у `Жељезницама` - истакао је Тепавчевић.

Он је рекао да ће бити тражене гаранције за сигурност радних мјеста запослених у компанији "Арселор Митал" када је ријеч о рударењу и наставку производње у тој области у Приједору.

- Биће ријечи и о проблему реструктурисања `Електропривреде Српске`, као и о актуелним измјенама и доношењу нових законских рјешења, међу којима су и они у области здравства - рекао је Тепавчевић.

Говорећи о измјенама Закона о раду, Тепавчевић је прецизирао да плате радницима у Српској треба исплаћивати у складу са Законом о платама и колективним уговорима.

- Не смије се више дозволити да се плате исплаћују у складу са правилницима јер то омогућава послодавцу да их доноси не поштујући синдикат - рекао је Тепавчевић и додао да ће декларација бити основ за будуће преговоре и креирање економске политике за 2020. годину.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић рекао је да је дошло вријеме да радници почну да живе од својих примања.

- Не желимо више слушати причу о најнижој плати и сматрамо да су сви који о томе причају највећи непријатељи радника у Српској. С тим се деградирају струка и плаћени рад. Не желимо да Српска треба буде позната по јефтиној радној снази, већ да почнемо разговарати са Владом о стварању амбијента у коме радници могу да живе од свог рада и не напуштају Републику - поручио је Марић.

Конгресу у Банском двору присуствују бројни синдикалци из свих сектора и радници из цијеле Српске, као и бројне званице из јавног и друштвеног живота.