latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:34 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Шаховски шампион Карпов посјетио Требиње

Дугогодишњи свјетски првак и освајач великог броја шаховских турнира, један од највећих шахиста свих времена, Анатолиј Kарпов боравио је у Требињу. Одиграо симултанку са шахистима из Херцеговине и најавио могућност сарадње, организовање туринира свјетског нивоа на крајњем југу Срспке.

Један од највећих, легенда шаха, играч са највише освојених турнира у историји ове игре, на десет табли одиграо је симултанку са младим надама и скусним шахистима. Карпов је оснивач више шаховских академија широм свијета. Посјета Требињу је први корак за успостављање сарадње са шаховским клубовима у овом дијелу Срспке. За младе шахисте има савјет за успјех.

- Да је то лако рећи у једној речениици, сви би били прваци. Оно што треба за такав успјех је предан рад, и морате знати да тај рад није лак - истакао је Карпов.

Разговарано је о могућностима сарадње шаховских клубова из Требиња и Републике Српске са Карповим академијама шаха, а циљна група су млади и перспективни шахисти.

- Успјешне школе су тамо гдје има ентузијаста за шах, оних који ће радити са дјецом, и задатак старији шахиста је да се таленат открије и да помогну да се развије у правом смјеру - поручио је Анатолиј Карпов.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња најављује нове шаховске пројекте у Дучићевом граду.

- Договорили смо се да у Требињу организујемо међународни турнир свјетског гласа, наравно уз помоћ Карпова и шаховских клубова са овог подручја - истакао је Ћурић.

Боравак Kарпова у Требињу организовали су Шаховски клуб "Требиње" и "Никшић" и "Град сунца".