latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:43 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Пуно обећања, а мало реализације српских министара у СМ

План одлазећег Савјета министара БиХ и у њему српских министара, да погазе Резолуцију Народне скупштине Републике Српске и "пречицом" - кроз програм рада за 2019. годину – НАТО интеграције истакну као приоритет својим насљедницима, изјаловио се.

Слично као што је раније пропао покушај брзинског именовања недостајућих српских кадрова и без њиховог знања у Комисију за усвајање годишњег тзв. националног програма за НАТО. Реконструисана комисија није успјела да одржи нити једну сједницу, а камоли Програм да усвоји. Шта су још покушавали, а у чему су успјели српски министри у најнеефикаснијем сазиву Савјета у послијератној БиХ!?

Био је полицајац! И тужилац! И судија! Без доказа и истрага оптуживао и хапсио! И све то само вербално, пред камерама, наравно! "Естрадни" дио каријере министра безбједности Драгана Мектића започео је истовремено са "устоличењем". "Импресивним" вокабуларом, испоставило се јалово, "борио" се против криминала и корупције док су исти процват доживљавали; непотизам запошљавајући рођаке, између осталог и у Службу за послове са странцима, или радикализам – док су параџемати несметано егзистирали по Федерацији. Док је позивао на протесте против власти оборио је још један рекорд - по броју гостовања на оптуженичким клупама разних судова у БиХ, углавном због клевете! Но од нарушеног угледа и неуспјелих покушаја дискредитације појединаца, много су теже посљедице његовог "рада" за цијелу бх заједницу.

- Ми смо углавном спремни да организовано дочекамо те избјеглице овдје у БиХ - говорио је раније Мектић.

И док је јавност и првенствено званичници Српске испоставило се оправдано упозоравали на надолазећу мигрантску кризу, Мектић је игнорисао упозорења упућујући незнане придошлице у Бихаћ, Велику Кладушу, Салаковац и Мостар. Упркос јасном противљењу институција Српске, "спремност" је Мектић исказао и да их широм БиХ распореди.

- Суочен са проблемом из сопственог ресора у који се уопште није мијешао, могу ли вас подсјетити да министар безбједности оставља ОБА без било каквог парламентарног надзора, а онда дође мигрантска криза на којој се покаже да је он неспретан, неспособан да рјешава било који озбиљан проблем - наводи Жарко Папић, политички аналитичар из Сарајева.

Покушавао је Мектић да на бх. границе у територији Српске доведе полицајце федералног и кантоналних МУП-ова, да под бх "капу" смјести и Цивилну заштиту Српске. Био је "мирођија" безбједносних криза и "афера" првенствено са комшијама, које су до данас остале неразјашњене! Но умјесто тог епилога, први бх. безбједњак открио је чари твитера! Његов колега, такође говорљиви "борац" против криминала, корупције, непотизма... Игор Црнадак – открио је чари путовања, због којих се нашао и пред истражном парламентарном комисијом. Милион и по марака за путовања годишњи му је просјек. И нити један предложени закон за четири и по године.

- Министарство спољних послова није имало креираних и предложених закона, а Босна и Херцеговина још увијек нема изнимно важан закон о спољним пословима - Ивица Ћавар из ЦЦИ.

А када се у ријетким ситуацијама и "приземљи" знао је Црнадак да самопроглашено и од БиХ непризнато Косово третира као суверену државу. Његови сарадници некажњено да "спонзоришу" косовске манифестације по бјелосвјетским дестинацијама, да се "усавршавају" у Призрену.

- Мислим да је било довољно времена да се тај цјелокупни апарат изгради на једној заиста професионалнијој и уређенијој основи - навела је Неџма Џанановић професор ФПН Сарајево.

Али није изграђен! Као што ни БиХ није постала чланица, примјера ради, Свјетске трговинске организације! А министар Мирко Шаровић – годинама је обећавао – још корак или само пола! Покушавао је зато, да на бх нивоу сачини регистар пољопривредних газдинстава, иако је пољопривреда у уставној надлежности ентитета. Обећавао заштиту домаће производње – и мало тога од обећања испунио. За проблем отпада на Трговској гори озбиљније се "заинтересовао" тек када се самокандидовао за предсједавајућег Савјета министара. Али је зато у Парламенту Српске – јасно и гласно поручио.

- Нећу вама полагати рачуне - рекао је Шаровић.

Дуго ћемо видати ране погубне политике посљедњег сазива Савјета министара, поручује Никола Шпирић.

- Готово пет година сатанизације Републике Српске, њених институција и истакнутих појединаца резултати су бешчашћа српских министара у Савјету министара. Пет година су били слуге политичког Сарајева и водили не пробосанску већ пробошњачку политику. Али да није "Бранковића" не би било ни "Обилића" поруке су из давних времена. Оцјену о њиховом раду дали су бирачи 2018. године када су поражени и они и њихова политика - истакао је Шаровић.

Иза српских министара и одлазећег Савјета, остаје "скривена" ревидирана Стратегија за процесурање ратних злочина прије годину и по усаглашена. Но Сарајево се у међувремену предомислило. У Министарствима цивилних послова и људских права, остаје управљачка структура готово без Срба. Остају непронађени атентатори на Александра Вучића. И бројне друге неславне "титуле" у мандатном дебаклу сазива!