latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:51 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Не стишавају се реакције на споразум о формирању власти у БиХ

Ни данас се не смирују реакције на потписани споразум о сарадњи лидера СНСД-а, ХДЗ-а и СДА-а у формирању власти на нивоу БиХ. СДС овај споразум назива капитулацијом СНСД-а и кораком ка прикључивањем НАТО савезу, а СНСД понавља - нисмо за интеграције али јесмо за сарадњу са НАТО-ом.

Стручњаци за међународно право истичу да је из споразума јасно да се наставља сарадња на исти начин како то ради Србија и да нема повреде резолуције Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

Примарни циљ је јака Република Српска у оквирима Дејтонског споразума и Устава, адекватна заступљеност и заштита интереса Српске на заједничком нивоу, поручује Сташа Кошарац предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ.

Коменаришући наводе предсједника СДС-а Миркa Шаровићa да је потписивање споразума о формирању власти "капитулација", Кошарац подсјећа да је Савјет министара БиХ, чији је Шаровић замјеник предсједавајућег, у програму рада за 2019. годину, јасно навео да ће НАТО интеграције бити примаран циљ. СНДС неће направити ни један милиметар испред Србије када је ријеч о сарадњи са Сјеверноантландском алијансом, јасан је Кошарац.

- Тако се креира политички пут Републике Српске и штите њени политички интереси, а не као што је то учинио Шаровић гласајући за Програм рада Савјета министара или Младен Иванић који је, одлазећи из Предсједништва БиХ, гласао за Стратегију о спољној политици у којој је, такође, наведено да су НАТО интеграције кључан спољнополитчки циљ БиХ - рекао је Кошарац.

Иако недавно потписани споразум потпуно артикулише Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, министар спољних послова БиХ Игор Црнадак апелује на чланове Предсједништва и на потписнике Споразума, да саопште да ли ће БиХ активирати МАП у складу са Одлуком Предсједништва из 2009. године.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић каже да је потписани споразум потврда недосљедне политике Милорада Додика.

- Из угла гледања СДС-а, Милорад Додик све по старом нећу нећу, па хоћу. Врло је истрајан да оствари свој сан о НАТО-у. Сада се види које издајник - сматра Миладин Станић шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Асоцијација стваралаца Републике Српске позвала је све лидере политичких странака из Српске да се суздрже од непродуктивне реторике и да јединствено наступе у заједничким бх органима. За декана Факултета безбједносних наука у Бањалуци изјаве опозиције нису изненађујуће, не искључује протесте.

- Милорад Додик биће изложен нападима опозиције, који су већ почели са познатим вокабуларом, а неће бити поштеђени ни протеста које ће они иницирати у Бањалуци с циљем да се њему и његовој странци умањи рејтинг до мјере када ће тражити да се следеће године с локалним одрже и општи избори - наводи Предраг Ћеранић декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

Стучњаци за међународне односе не виде ништа спорно у сарадњи, наводећи примјер Руске Федеарције.

- Сарадњу имају и остале државе рецимо кроз програм о партнерству за мир иима Руска Федерација тако да је сарадња врло подразумјевајућа ствар али је врло јасно наведено да нема прејудицирања чланства нема самог МАП-а. Оно што је наручито важно да ће се усклађивати ставови и интереси с свим нивоима власти што значи да резолуција о војној неутралности остаје важећа - истакао је Жељко Будимир, Факултет политичких наука Бањалука.

Стручњаци сматрају да је споразумом направљен корак напријед иако је он условљен европским интеграцијама. Први пут су лидери СНСД-а ХДЗ-а и СДА-а били једниствени у ставу да се постепено требају створити услови да бх институције преузму пуни суверенитет и да се заврши мандат ОХР-а у БиХ.