latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:57 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Како ће изгледати нови Савјет министара; Ко остаје, а ко одлази? (ФОТО)

Након што су лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а потписали принципе за формирање власти на нивоу БиХ којима су се обавезали на формирање Савјета министара у року од 30 дана, увелико се кренуло и са нагађањима ко ће бити нови министри.

 У странкама истичу да још нису донесене коначне одлуке о персоналним рјешењима, али ако је судити по спекулацијама биће ту и досадашњих, односно ранијих министара, али и актуелних посланика.

О имену предсједавајућег новог Савјета министара не треба ни нагађати – Зоран Тегелтија из СНСД-а, ранији министар финансија Српске и актуелни посланик у Народној скупштини одавно је познати избор СНСД-а којег би у што скоријем року требало да именује Предсједништво БиХ. СНСД ће предложити и новог министра спољне трговине, а као највјероватнији кандидат помиње се дугогодишњи посланик у бх. парламенту Сташа Кошарац који би на том мјесту требало да замијени Мирка Шаровића из СДС-а.

Ко ће бити предложен на мјесто министра транспорта комуникација, односно из реда осталих за првог човјека министарства за људска права, још је неизвјесно. Кад се изабере предсједавајући, коалиција из Српске договориће распоред позиција, поручују из СНСД-а.

Фото: РТРС

- Дефинитивне одлуке нису донесене у персоналним рјешењима. Дефинитивно се о томе сада говори. Истина је да ја јесам имао разговор са Додиком и другим члановима руководства наше партије, али нисмо донијели дефинитивну одлуку. Оно што мислим је да ће СНСД и наши коалициони партнери изаћи са најбољим могућим кадровима и да ћемо на темељу наших дефинисаних политика на адекватан начин заступати интересе Републике Српске - рекао је Сташа Кошарац предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

И док у СНСД-у истичу да су задовољни добијеним ресорима, хрватској квоти поново је припало министарство финансија на којем би се, врло извјесно, могао задржати досадашњи министар Вјекослав Беванда.

Фото: РТРС

Остаје им и ресор правде, а спекулише се између такође досадашњег министра Јосипа Грубеше и ранијег министра, а сада актуелног делегата у бх Дому народа Барише Чолака. Грубеша се помиње као кандидат и за министра цивилних послова, гдје би се, према медијским спекулацијама могао наћи и актуелни предсједник Федерације Маринко Чавара.

Ипак, из ХДЗ-а поручују да о кадровским рјешењима нису разговарали и да ће сједница предсједништва странке бити одржана крајем мјесеца.

- Имамо стручне и квалитетне људе који могу преузети ресоре који припадају хрватском народу у Савјету министара, тако да је то најмањи проблем - истакла је Борјана Кришто замјеник предсједника ХДЗ-а.

Без потврде о именима за сада ни и из бошњачког блока у којем ће се, њима припадајућа квота, према ранијим договорима, дијелити између СДА, СББ-а и ДФ-а.

- Да свака од три странке има по једно мјесто у Савјету министара и да СДА има четири замјеничка мјеста у том истом Савјету министара је свакако један од приједлога - навео је раније Сафет Софтић потпредсједник СДА.

Тако се увелико спекулише да би у фотељу министра одбране могао засјести Сифет Поџић из ДФ-а, док би Драгана Мектића из СДС-а на мјесту министра безбједности могао замијенити Фахрудин Радончић из СББ-а који је ту дужност и раније обављао.

Фото: РТРС

За СДА резервисано је мјесто шефа дипломатије – а на тој позицији би се могао наћи или Денис Звиздић који, апсурдно, али истинито, тренутно сједи на двије руководеће столице, и у извршној и у законодавној власти, или Бисера Турковић дугогодишњи дипломатски кадар СДА са разних дестинација, али и кадар који је својевремено добио црвене картоне из Брисела и Вашингтона.

Без обзира на персонална рјешења, о чему ће ипак странке и коалиције дати своју коначну ријеч, процедуре за именовање новог Савјета министара врло су јасне – остаје још само да се испоштује договорено, како би БиХ након дуготрајног беспотребног застоја коначно добила нову власт.