latinica  ћирилица
08/08/2019 |  07:50 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

Обустава рада шпедитера на Рачи због намјере УИО да измјести терминал

На граничном прелазу Рача данас ће доћи до прекида рада шпедитера у знак протеста због намјере Управе за индиректно опорезивање БиХ да измјести царински терминал са ове локације, најавили су шпедитери.
Превозници - Фото: РТРС
ПревознициФото: РТРС

Путнички саобраћај на Рачи одвијаће се неометано, истичу из 18 шпедитерских кућа на овом прелазу које су најавиле протест.

У писму које је упућено и УИО БиХ, Влади Републике Српске и ресорном министарству, Савјету министара у техничком мандату и омбудсману за људска права, шпедитери поручују да неће уважити одлагање траженог састанка са челницима УИО због њихових годишњих одмора.

Незадовољни подсјећају да је УИО у вријеме годишњих одмора, прије само три дана, отварала понуде за намјеравано измјештање царинског терминала са Раче.

Протест шпедитера и овај пут ће подржати и Удружење превозника Републике Српске, рекао је Срни предсједник овог удружења Никола Грбић.

Он каже да ће након једночасовног упозорења од 5. августа обустава рада данас трајати 24 часа, а, ако не буде састанка и договора са одговорним у УИО и надлежним институцијама на нивоу БиХ, могла би бити продужена и до наредне седмице или све до постизања договора о одбацивању идеје о измјештању терминала.

- Сулуда идеја УИО штетна је за БиХ, привреднике, превознике и шпедитере на Рачи - поручио је Грбић.

Он појашњава да ће обустава рада шпедитера изазвати стварање колоне камиона и, вјероватно, колапс на мосту на Рачи.

Грбић је подсјетио да су превозници и шпедитери незадовољни због намјере УИО да измјести царински терминал на Рачи и умјесто тога затражили њихов домаћински однос према Рачи, гдје УИО годишње убире приход од три милиона КМ.

УИО организоваће састанак са представницима шпедитерске компаније лоциране у царинској испостави Бијељина након повратка одговорних лица са годишњих одмора, речено је Срни у овој управи.

Управи су се, како наводе, у претходном периоду у више наврата обраћали шпедитери, превозници, привредници из Бијељине, као и представници градске власти, истичући проблем нефункционалности постојећег царинског терминала.