latinica  ћирилица
08/08/2019 |  07:57 ⇒ 10:48 | Аутор: РТРС

Додик: Мјесец дана за Савјет министара или дубока криза

Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је у интервју за Независне новине да се непотребно дуго чекало на договор о формирању Савјета министара и да СНСД није никога условљавао, нити било шта проблематизовао.
Милорад Додик (Фото: Н1) -
Милорад Додик (Фото: Н1)

Додик је увјерен да ће се све завршити у року од 30 дана, ако буде политичке воље. Истиче да је СНСД-у, СДА и ХДЗ-у БиХ стало да се све што прије оконча и настави европски пут БиХ.

- Увјерен сам да ћемо, ако буде политичке воље, за мјесец дана све завршити. Кад смо потписивали принципе, договорили смо да ћемо у наредних неколико дана припремити све, од именовања кандидата у парламент, постоји парламентарна већина. У парламенту има простора да се то одуговлачи, али је СНСД-у, ХДЗ-у и СДА стало да се настави европски пут, а за то нам треба да се формира Савјет министара. Рок је 30 дана. Видјећемо, имамо и друге начине. Не буде ли испоштован договор, то значи да БиХ улази у дубоку кризу - рекао је Додик.

Он је навео да су одуговлачења формирања Савјета министара била непотребна и да је уважавање изборне воље народа изнад сваког питања, те да је политичко Сарајево наметнуло вјештачку причу, јер је имало калкулације у вези са стварањем њиховог широког блока.

- Атмосфера међу њима почетком ове године била је конфузна и није се знало ко има доминантну политичку снагу за представљање Бошњака на нивоу БиХ. Прво смо формирали Представнички дом БиХ, међутим, блокаде су кренуле. Онда смо ми, када смо видјели да СДА калкулише, блокирали рад Представничког дома, а и јасан став ЕУ је показао да неки не могу да наставе са блокадама и да треба што прије формирати власт на нивоу институција БиХ - рекао је Додик и додао да су европски званичници подржали Споразум.

Када је ријеч о критикама опозиције, Додик каже да СНСД овим споразумом није никога издао и да је јасан став Српске о НАТО-у.

- Само ћу подсјетити да постоји одлука Народне скупштине Републике Српске о Резолуцији о војној неутралности, а да су ови из опозиције сједили и још сједе у Савјету министара и да су дозволили да прођу многе одлуке које нису добре за Републику Српску па, између осталог, и реализација Годишњег националног плана за НАТО, али и Стратегије спољне политике која укључује НАТО. Када је ријеч о Споразуму, а када говоримо о издајама, издали смо оне који су нас раније издали у оваквим споразумима, јер су очекивали да ће нешто урадити - навео је он.

На питање да ли је тачна прича која се појавила у јавности да ће БиХ послати Годишњи план за НАТО, укључујући само цивилни аспект, а не и војни, "као што стоји у плану који је већ сачињен", Додик је рекао да о томе није ништа договарано, да треба споразум и принципе који су потписани прочитати онако како пише.

- Вук Караџић је рекао: "Читај као што је написано" - додао је Додик.

Српски члан Предсједништва је истакао да ће европски пут БиХ бити интензивиран чим се формира Савјет министара, јер је то питање о којем постоји консензус свих у БиХ.

Додик је рекао да је име предсједавајућег Савјета министара већ познато.

- Име предсједавајућег (Зоран Тегелтија) је познато већ одавно. Сада слиједи процедура па ћемо видјети. Као коалиција ћемо, након именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара, које ће извршити Предсједништво БиХ, поново разговарати о учешћу у структурама на нивоу БиХ - навео је Додик за Независне.