latinica  ћирилица
08/08/2019 |  08:32 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Почиње 59. Сабор у Гучи

У Гучи данас почиње 59. Драгачевски сабор трубача који ће трајати до 11. августа, под слоганом "Најзвучнија летња дестинација".

Свечано отварање заказано је за 11.00 часова код Споменика трубачу подизањем саборске заставе и интонирањем саборске химне "Са Овчара и Каблара", а манифестацију ће отворити овогодишњи домаћин Сабора министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић.

Првог дана Драгачевског сабора трубача биће отворене изложбе самоуких ликовних умјетника, Сајма књига и Сајма туризма, те привредне изложбе, а биће одржано и такмичење пионирских и омладинских трубачких оркестара Србије, као и наступи више фолклорних и пјевачких група.

У вечерњим часовима најављена су два концерта мајстора трубе - Саше Крстића и Дејана Јевђевића са њиховим оркестрима и концерт групе Црвена јабука.

На вишедневном програму Сабора су и такмичења у народном вишебоју, здравичара, избор за најљепшу народну ношњу, традиционална манифeстација "Стара драгачевска свадба", више концерата трубачких оркестара, међу којима су и концерти Бобана Марковића, Дејана Петровића и Дејана Лазаревића.

Најављени су и концерти страних трубачких оркестара из Француске, Чешке, Аустралије, Португала и Словеније.

У финалном такмичењу Сабора трубача, које је на програму у недјељу, 11. августа, у 20.00 часова такмичиће се 16 трубачких оркестара.

Први Драгачевски сабор трубача у Гучи одржан је средином октобра 1961. године, када су у такмичењу учествовала четири оркестра.