X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
08/08/2019 |  08:32 ⇒ 13:00 | Извор: СРНА

Почиње 59. Сабор у Гучи

У Гучи данас почиње 59. Драгачевски сабор трубача који ће трајати до 11. августа, под слоганом "Најзвучнија летња дестинација".
Гуча  (Фото:Profimedia) -
Гуча (Фото:Profimedia)

Свечано отварање заказано је за 11.00 часова код Споменика трубачу подизањем саборске заставе и интонирањем саборске химне "Са Овчара и Каблара", а манифестацију ће отворити овогодишњи домаћин Сабора министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић.

Првог дана Драгачевског сабора трубача биће отворене изложбе самоуких ликовних умјетника, Сајма књига и Сајма туризма, те привредне изложбе, а биће одржано и такмичење пионирских и омладинских трубачких оркестара Србије, као и наступи више фолклорних и пјевачких група.

У вечерњим часовима најављена су два концерта мајстора трубе - Саше Крстића и Дејана Јевђевића са њиховим оркестрима и концерт групе Црвена јабука.

На вишедневном програму Сабора су и такмичења у народном вишебоју, здравичара, избор за најљепшу народну ношњу, традиционална манифeстација "Стара драгачевска свадба", више концерата трубачких оркестара, међу којима су и концерти Бобана Марковића, Дејана Петровића и Дејана Лазаревића.

Најављени су и концерти страних трубачких оркестара из Француске, Чешке, Аустралије, Португала и Словеније.

У финалном такмичењу Сабора трубача, које је на програму у недјељу, 11. августа, у 20.00 часова такмичиће се 16 трубачких оркестара.

Први Драгачевски сабор трубача у Гучи одржан је средином октобра 1961. године, када су у такмичењу учествовала четири оркестра.