latinica  ћирилица
08/08/2019 |  09:30 ⇒ 10:36 | Аутор: Б92

ЛЕ: Партизан дочекује Малатијуспор

Фудбалери Партизана од 21 сат дочекују турски Јени Малатијуспор, у првом мечу 3. кола квалификација за Лигу Европе.
Фудбалери Партизана - Фото: РТС
Фудбалери ПартизанаФото: РТС

Црно-бијели су рутински прошли велшки Конахс Ки Номадс у другој рунди, али сада је пред њима знатно тежи изазов.

Малатија је дебитант у Европи, али тај податак не смије никога да опусти. Ова екипа је прије само двије године играла у другој лиги, а прошлу сезону је завршила испред великог Фенербахчеа.

У другом колу квалификација за ЛЕ су елиминисали словеначку Олимпију упркос ремију 2:2 на свом терену у првом сусрету.

Турци су славили у Љубљани, а игра у гостима је управо велики адут овог тима. Тренер Партизана Саво Милошевић је као један од највећих изазова у двомечу са Малатијаспором истакао агресивност ривала.

- Екипа са много квалитетних странаца. Њихова агресија је карактеристика која нама најмање одговара. То им омогућава велику предност на терену - рекао је Милошевић.

Малатију је љетос напустио најбољи стријелац, српски репрезентативац Данијел Алексић, у Галатасарај је отишао капитен Адем Бујук, али је стигао сјајни голгетер Адис Јаховић који је заблистао већ у двомечу са Олимпијом.

Постигао је по гол на оба меча, док је током цијеле прошле сезоне дао само седам. Међутим, колико је опасан голгетер видјели смо двиј сезоне када је 20 пута затресао мрежу уз пет асистенција, па је јасно да ће црно-бијели морати да обрате посебну пажњу на овог репрезентативца Македоније.

Ту је и добро познато име Гохан Торе, некада велика нада турског фудбала је стигла из Бешикташа и управо би у Београду могао да дебитује у дресу "Тигрова из Анадолије". Адут у новој сезони ће бити и Морике Фофана из Обале Слоноваче.

- Биће много теже у овој рунди, Партизан је знатно уравнотеженији тим од Олимпије. Свјесни смо његове снаге - опрезан је уочи двомеча био спортски директор Малатије Али Равчи.

Највећа промјена љетос се ипак десила на клупи. Екипу је преузео Серген Јалчин, некадашњи везиста Бешикташа.

Он је у првом мечу са Олимпијом извео састав у формацији 4-1-4-1, са Муратом Јилдиримом између задње и везне линије.

То није донијело резултат, словеначки тим је постигао два гола у Турској, па је Малатија у Љубљани заиграла у формацији 4-2-3-1.

Јалчин је замијенио једног штопера, умјесто Хадебеа заиграо је Акбаш, док је највише мијењао у везном реду, па су на клупи завршили централни везни играчи, бивши фудбалер Црвене звезде Мичел Доналд и Нури Ајдин, а у тим су "упали" Јалчин и Чагиран.

Јалчин је заиграо поред Јилдирима као задњи везни, што је значајно појачало дефанзивну линију Малатије, па се слична поставка очекује и у Хумској од 21 час.

Важан адут Партизана у овом двомечу биће такмичарска форма. Иза црно-бијелих су четири утакмице, док је Малатија играла само са Олимпијом.

Осим тога, турски тим још увијек није комплетирао поставу за нову сезону, тренер Јалчин тражи још неколико појачања, а прије само десетак дана је истакао да екипа није на оптималном физичком нивоу.

Међутим, црно-бијели не смију да потцјене ни такмичарску форму ривала нити његово не баш звучно име.

Видјели смо прошлог љета против Бешикташа колико Партизану "леже" турски тимови, који су и ранијих година знали бити кобни по српски тим.

Бешикташ је остварио двије побједе и у групној фази ЛЕ 2014, док је Фенербахче елиминисао црно-бијеле у трећем колу квалификација за ЛШ 2008.

Бољи из овог двомеча ће у плеј-офу квалификација за Лигу Европе играти са побједником дуела између норвешког Молдеа и грчког Ариса.

Реванш у Малатији се игра 15. августа.