latinica  ћирилица
08/08/2019 |  10:41 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Рача: Обустава рада шпедитера

Шпедитери и аутопревозници на царинском терминалу у Рачи и данас су обуставили рад, незадовољни због, како тврде, намјере Управе за индиректно опорезивање БиХ да уклони постојећи терминал на Рачи и на другој локацији направи нови.

Из Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске, тражили су хитан састанак с надлежнима, али им је одговорено да је он одгођен због годишњих одмора. Не буду ли њихови захтјеви прихваћени и наредних дана наставиће блокаду рада терминала.

У Удружењу аутопревозника не прихватају иницијативу за изградњу новог царинског терминала. Подсјећају да је у изградњу постојећег, Европска унија прије 14 година уложила 11,5 милиона евра. Његово гашење због, како тврде, личних интереса појединаца, је недопустиво.

- Нећемо и не желимо разговарази са Управом за индиректно опорезовање о премјештању на нови терминал. Ако нас зову на састанак о тој теми, онда немамо о чему да разговарамо. Наш једини захтјев је да сједнемо и разговарамо да се овај терминал доведе у нормалне услове за боравак и рад - наводи Никола Грбић, предсједник Удружења аутопревозника.

Шпедитери кажу да на овом терминалу годишње ураде око 60.000 царинских декларација, вриједности око три милиона КМ. Пресељење терминала би, кажу, могло угорзити њихово пословање.

- Сматрамо да ће ово повећати трошкове и нама и увозницима и превозницима - каже Радмила Копривица.

Према подацима Удружења аутопревозника Републике Српске, од регистрованих 3.700 превозничких фирми, у посљедњих десет година потпуно је угашено десет одсто, док их је око 1.400 отишло у иностранство.

- Нисам никако за пресљење терминала. Трошкови по камиону су 150 КМ за пресељење овдје. Изгубићемо двоструко више времена и гдје смо ми у свему томе. Не постоји шанса да ће било који превозник ни за један фенинг да подигне цијену вожње. И како ћемо с тим бити задовољни? - пита возач Радован Вукајловић.

У Управи за индиректно опрезивање БиХ кажу да ће прије доношења било какве одлуке о промјени локације, бити саслушани ставови шпедитера и аутопревозника.