latinica  ћирилица
08/08/2019 |  12:08 ⇒ 17:09 | Аутор: СРНА

Откривен и освештан споменик Србима страдалим у селу Јежестица

У селу Јежестица код Братунца данас је у присуству више стотина грађана откривен и освештан новизграђени споменик настрадалим Србима из те мјесне заједнице у одбрамбено-отаџбинском рату и Другом свјетском рату.
Споменик страдалим Србима - Фото: РТРС
Споменик страдалим СрбимаФото: РТРС

Споменик су открили начелник општине Недељко Млађеновић и предсједник братуначке Борачке организације Зоран Гвозденовић.

Служен је парастос и прислужене свијеће за покој душа за 39 настрадалих мјештана у одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима је осам жена, као и за 161 Србина, од којих само неколико војника из овог села, убијених и погинулих у Другом свјетском рату, чија су имена уклесана на овом споменику у знак сјећања и захвалности.

Млађеновић је рекао да је изградњу овог споменика покренуо Мјесни одбор Борачке организације Јежестица и да је након вишегодишњег застоја његова изградња завршена, захваљујући финансијској помоћи Владе Републике Српске и кабинета предсједника Српске, те општине и Борачке организације Братунца.

Он је истакао да ће се убудуће код овог споменика окупљати и одавати почаст настрадалим Србима из ове мјесне заједнице, те да је подизањем спомен-обиљежја показано да породице и друштво нису заборавиле српске жртве и да се цијени њихов несебични допринос и страдање за слободу и стварање властите државе.

Иванка Млађеновић је подсјетила да су њеном мужу Анђелку на данашњи дан муслимански војници из Сребреници одсјекли главу и возили је кроз Сребреницу свезану за аутомобил како би показали да су убили четника, као и да су јој убили дјевера Драгана и свекрву Савку.

Она каже да подизање споменика представља олакшање за породице јер сматрају да је тиме одужен дио дуга према жртвама и да њихова имена остају вјечито уклесана на споменику у знак захвалности и признања српског народа.

- Они су дали животе за слободу, али за те злочин нико није одговарао. Не очекујемо правду од правосуђа БиХ, али вјерујемо да ће злочинце стићи Божија правда - истиче Иванка, чија је кћерка Анка имала само пет мјесеци када су јој муслимански војници убили оца и стрица пред очима њене баке, а затим и баку заклали.

Предсједник Борачке организације Зоран Гвозденовић рекао је да се чекало више од 10 година да се заврши изградња започетог споменика у Јежестици и захвалио
Жељки Цвијановић и Милораду Додику, који су одобрили та средства док су били на дужностима предсједника Владе и предсједника Републике Српске.

Цвијеће уз споменик положили су начелници општина Братунац и Сребреница, делегације борачких и организација породица заробљених и несталих бораца и цивила ове двије општине и Удружења логораша регије Бирач, као и породице несталих Братунца и Сребренице, те представници странака.