latinica  ћирилица
08/08/2019 |  14:50 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Јасно прецизирано уважавање свих нивоа власти (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бок Јанковцу код Градишке да су у документу Принципи за формирање власти у БиХ све ствари веома јасно прецизиране, а оно што је веома важно јесте координација и уважавање ставова свих нивоа власти.
Жељка Цвијановић - Фото: Screenshot
Жељка ЦвијановићФото: Screenshot

- Када говоримо о уважавању ставова свих нивоа власти ваљда знамо какав је однос Републике Српске и њених институција према сваком конкретном питању, укључујући и питање НАТО - рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што је у споразуму, наравно уколико буде имплементиран, а што је од великог значаја за све нивое власти, наглашена потреба да се обезбиједи наставак Реформске агенде, што значи нови сет различитих мјера и реформи економско-социјалног и финансијског карактера да би се обезбиједило кретање даље, као што је било и раније када су забиљежени одређени помаци и позитивни резултати.

На питање да прокоментарише реаговања представника СДС-а на споразум који су постигли лидери СНСД-а, ХДЗ БиХ и СДА Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, Цвијановићева је рекла да СДС нема кредибилитет да прича о формирању власти на нивоу БиХ јер је изборни губитник и лицемјерно је да било шта коментаришу.

- Логично је да изборни побједници формирају власт, поготово у земљи каква је БиХ, гдје се вреднује ко су изборни побједници у оквиру три различита народа. Јасно је ко су побједници и ко треба да формира власт, а у документу Принципи за формирање власти на нивоу БиХ нема никаквих преузетих обавеза које би се косиле са ставовима институција Републике Српске и све је у складу са њима - рекла је Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а.

Она је подсјетила да је СДС, као изборни губитник, и овај пут тражио партнере да би обезбиједио мјесто у "сарајевским фотељама".

- Они то и даље траже и покушавају сачинити комбинаторику са СДА, СДП-ом Демократским фронтом. Сигурно је да немају кредибилитет да причају о формирању власти, јер су изгубили изборе, овај пут са већом разликом, него прошли. Људи су рекли шта мисле о њиховом понашању у Сарајеву, као што су и нама показали и могли смо лако да формирамо власт у Српској као политички побједници - каже Цвијановићева.

Она је оцијенила да СДС на нивоу БиХ служи као палица за бубњеве различитих министара који долазе из СДА и предсједавајућег Савјета министара.

- Мало када су се потрудили да уваже ставове институција Републике Српске и мислим да им је то била кобна политичка грешка због које су имали слабије изборне резулате - рекла је Цвијановићева.