latinica  ћирилица
08/08/2019 |  15:32 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Помен у Јежестицу: Правда није задовољена ни послије 27 година

У помен на мјештане српског братуначког села Јежестица, убијеним у протеклим ратовима, откривен је и освештан новоизграђени споменик. Спомен-обиљежје изграђено је у знак захвалности и сјећања на 38 српских цивила и војника из ове мјесне заједнице, убијених у посљедњем рату у БиХ. Споменик је подигнут и у знак сјећања на мјештане овог села, страдале у Другом свјетском рату.

Двадест и седам година прошло је од када су на данашњи дан 1992. године муслиманске снаге упале у Јежестицу.

- Погинуо ми је муж, дјевер и свекар, нико није одговарао, надамо се да ће одговарати и да ће се правда достићи - каже Иванка Млађеновић, а на њене ријечи се надовезује и Анђа Ђукановић:

- Погинуо ми је муж, дјевер, мој муж је нестао, још увијек трагам за посмртним остацима, никад нисам нашла, одговарао нико није и можда неће нико одговарати. Ми смо Срби криви смо за све - каже Анђа Ђукановић.

Радојка Филиповић повезује страдања и из Другог свјетског рата. 

- Јежештица је примјер страдања Срба у континуитету. Овај споменик свједочи о тим догађајима и опомиње да злочинци нису кажњени ни у Другом свјетском рату, а свједоци смо да нема процесуирања ни за злочине из 92. и 93. године - истиче Радојка Филиповић.

Предмет "Јежестица" и даље стоји у Тужилаштву БиХ , иако је крајњи рок за тужилачку одлуку био крај 2015. године.

- Овдје је 38 погинулих бораца Јежештице и цивила. Није овдје нико никад одговарао за ове злочине - поручује Зоран Гвозденовић.

Подизањем спомен-обиљежја показано је да породице и друштво нису заборавили српске жртве. Захваљујући Борачкој организацијхи Јежестица која је покренула иницијативу за подизање споменика, финансијској помоћи Владе Републике Српске и кабинета предједника Српске, као и Борачкој организацији Братунца данас су на споменику уклесана имена свих настрадалиху протекла два рата.

- Сви су они заслужили да их се трајно сјећамо, да сваки дан окупимо се и обиљежавамо. За изградњу овог споменика највећи допринос је дала Влада Републике Српске, Кабинет Предсједнице Републике Српске, Борачка организација, Општина Братунац, али и породице и грађани Мјесне заједнице Јежештица - напомиње Недељко Млађеновић.

Радојка Филиповић додаје да сјећања не блиједе ни данас.

- Обавеза нас који смо живи је да трајно његујемо сјећање на све оне који су своје дали своје животе од 92. до 95. и обавеза нас јесте да пазимо на оваква знамења јер они свједоче о злочинима који су се десили Србима у Подрињу - истиче Радојка.

Служењу парастоса и полагању вијенаца присуствовали су и представници Борачке организације Сребреница, начелник општине Сребреница, а почаст српским жртвама одали су и представници логораша са регије Бирач.