latinica  ћирилица
08/08/2019 |  15:39 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Бранкова награда пјесникињи Кристини Милосављевић

Млада пјесникиња Кристина Милосављевић овогодишњи је добитник престижне 59. Бранкове награде коју традиционално додјељује Друштво књижевника Војводине, саопштио је жири.
Кристина Милосављевић - Фото: СРНА
Кристина МилосављевићФото: СРНА

Бранкова награда је 22-годишњој Милосављевић припала за књигу пјесама "Пиши кад стигнеш" у издању ППМ Енклава из Београда.

Награда ће пјесникињи бити уручена на 14. међународном новосадском књижевном фестивалу који ће у Новом Саду бити одржан од 26. до 29. августа.

Жири Друштва књижевника Војводине за додјелу Бранкове награде чинили су предсједник Бранислав Живановић и чланови Марија Шимоковић и Валентина Чизмар, а одлука је донесена једногласно.

У образложењу жирија наведено је да је књига пјесама "Пиши кад стигнеш", поезија заноса, покрета, интиме и усамљености.

- Путем секвенце успомена и проблеске сјећања, језиком који је савремен, јасан, умјерено тропичан, непосредан и комуникативан, податан дихотомијама и просторним одредницама споља-унутра, доминира осјећање које се гиба и напето осцилира између одсуства и губитка/напуштености, могућности и разочарања, страха и неиспуњења, стида и кривице - истакао је жири, образлажући одлуку.

Жири наводи да се поезија Кристине Милосављевић дешава у равни свакодневице са регистром реметилачких фактора на које наилази и из којих настоји да исцрпи неопходну животну есенцију.

- То чини, не би ли указала на парадоксалну егзистенцију субјекта у савременом свијету, потцртала његову отуђеност, самоћу и анксиозност, али и жељу и напор да се /само/наметнута просторна и емотивна дистанца на релацији субјекат–свијет савлада, снажним импулсом за сусретом, за другим, за чиме лирско Ја жуди кроз своју тјескобу - наводи жири.

Жири Друштва књижевника Војводине разматрао је 18 наслова пристиглих на конкурс за Бранкову награду.