latinica  ћирилица
08/08/2019 |  15:52 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Рача: Прекинута обустава рада шпедитера, чека се договор с УИО

Шпедитери на граничном прелазу Рача прекинули су обуставу рада која је трајала од јутрос и најавили наставак протеста у понедјељак, 12. августа, до испуњења захтјева да се царински терминал задржи на овој локацији, који су упутили Управи за индиректно опорезивање БиХ.
Шпедитери на граничном прелазу Рача - Фото: СРНА
Шпедитери на граничном прелазу РачаФото: СРНА

Чланови Удружења превозника Републике Српске су учешћем у протесту подржали овај захтјев, рекао је предсједник овог удружења Никола Грбић и поручио да од УИО искључиво траже задржавање терминала на Рачи и побољшање услова за рад на овој локацији.

- Ако се УИО или неко од надлежних не огласи сутра поводом траженог састанка по питању останка терминала, протест на истом мјесту настављамо у понедјељак и трајаће 24 часа - најавио је Грбић.

Он је поручио да неће ни разговарати о премјештању терминала са Раче.

Према његовим ријечима, данашња обустава рада трајала је од 8.00 до 14.00 часова, након чега су се шпедитери солидарисали са возачима који чекају на Рачи у изузетно врелом дану, јер су се и сви превозници солидарисали са захтјевима шпедитера.

Грбић је навео да се на Рачи годишње уради између 55.000 и 60.000 царинских декларација и да УИО на Рачи годишње на основу превозника убира три милиона КМ.

Превозници и шпедитери одбацују намјеру УИО да царински терминал на Рачи буде измјештен на другу локацију и траже од УИО улагање у боље одржавање овог терминала.