X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:18 ⇒ 20:07 | Извор: РТРС

"Лицидерско срце" у Вишеграду и Андрићграду

Овогодишњи, 11. Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце", биће одржан на двије локације у Републици Српској и исто толико у Србији. У Републици Српској фолклорне групе ће наступити у Вишеграду и Андрићграду, а у Србију у Ужицу и на Златибору.

На фестивалу ће умјеће приказати чак 1.000 дјечака и дјевојчица из укупно 10 земаља. Поред Српске и Србије учествују фолклорне групе из још осам земаља. Церемонија отварања почеће дефилеом учесника, а част да организује ову свечаност, припала је Вишеграду.

- Нама је част да угостимо толики број дјечака и дјевојчица у нашем граду. Сигурно да овакве манифестације дају једну љепшу слику Вишеграду, али и повећава број туриста којих је све више - истакла је Јована Боровчанин Ђуревић, службеница за информисање Општине Вишеград.

Међународни дјечији фестивал фолклора настао је на иницијативу Удружења грађана "Ера" из Ужица. Врло брзо, стигла им је подршка локалне власти, тако да је ова манифестација у овом граду постала традиционална.

- Трудимо се да логистички подржимо овакве пројекте - напомиње Иван Станисављевић, замјеник предсједника Општине Ужице.

Покровитељ фестивала је предсједник Србије Александар Вучић, а важност "Лицидерског срца" препознала је и Република Српска, тако да је суорганизатор наше представништво у Србији.

- Ова манифестација је показатељ одличне сарадње Српске и Србије, али и показује огроман туристички потенцијал Републике Српске и Србије - ријечи су Млађена Цицовића, директора Представништва Републике Српске у Србији.

"Лицидерско срце" почиње 15. августа и трајаће укупно пет дана, до 19. августа. Организацији фестивала помогли су и Министарство културе и информисања, као и Министарство спољњих послова Републике Србије.