latinica  ћирилица
08/08/2019 |  17:48 | Аутор: Агенције

"Не охрабрујемо НБА звијезде да играју за репрезентацију"

Џери Коланђело, спортски директор кошаркашке репрезентације САД, рекао је да систем квалификација за Свјетско првенство одговара већини, али не и њима.
НБА ол-стар меч (фото: NBA) -
НБА ол-стар меч (фото: NBA)

Коланђело је у опширном интервјуу за лист Атлетик причао о предстојећем Свјетском првенству у Кини.

- Формат има велику улогу. Играти током сезоне је убиство. Ако сједнете са власником НБА франшизе, он ће вам рећи – "Слушај, ми имамо 150 милиона долара уложених у тог играча. Ако он жели да игра, ми ћемо му дозволити, али га сигурно нећемо охрабрити. Ми смо једини који смо погођени због тих прозора, пошто имамо НБА сезону" - рекао је Коланђело.

Нови систем квалификација за Свјетско првенство донио нам је велики број утакмица у којима најбољи кошаркаши нису могли да играју за националне тимове.

ФИБА је овај пројекат означила као успјешан, пошто су селекције играле пред домаћом публиком, међутим много је више критичара него оних који су похвално причали о тзв. прозорима.

Коланђело је причао и о Кармелу Ентонију, који је легенда Дрим тима, кошаркаш с највише поена, скокова, одиграних утакмица... Међутим, САД је одбио Мела овог љета.

- Прије свега, имам сјајан однос с Ентонијем. Он је урадио сјајан посао. Ентони је вјероватно играо много боље за национални тим, него што је играо у НБА. Разумијем да тражи другу шансу у НБА, у некој другој екипи, причао је доста у медијима да заслужује шансу... Ми мислимо да би његово присуство могло да нам смета (због тога што нема екипу). Морамо да се фокусирамо на стил игре. Имамо велики број нових кошаркаша... Када бисмо додали Мела, не знам да ли би то било добро за наш нови тим. Ништа лоше не мислим о Ентонију. Волим га. Али мислим да у овом тренутку не би било добро да га имамо у националном тиму", рекао је он.

САД бране злато освојено 2014. године, а у Кини ће играти у групи са Турском, Чешком и Јапаном. Мундобаскет на програму је од 31. августа до 15. септембра.