latinica  ћирилица
08/08/2019 |  18:14 ⇒ 09/08/2019 | 10:50 | Аутор: РТРС

Влада Српске разматра нову одлуку о повећању најниже плате (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у интервјуу за РТРС да ће Влада озбиљно размотрити да у наредном периоду дође до повећања најниже плате.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Пратићемо износ најниже плате у другом ентитету и реиону и кретаћемо се у тим границама. Видјећемо када ћемо донијети одлуку, али озбиљно разматрамо то питање - поручио је он.

Премијер је објаснио зашто се један дио послодаваца буни због најаве повећања најниже плате.

- Један дио послодаваца уплаћује порезе и доприносе својим запосленим на најнижу плату, али ја одговорно тврдим да ти њихови запослени не раде за ту најнижу плату, него они то њима дају, како ми кажемо из "коверте". Они се буне, јер ће послије морати да уплаћују доприносе и порезе на тај већи износ - нагласио је Вишковић.

Најављене измјене Закона о инспекцији

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће измјене Закона о инспекцији у облику нацрта бити већ на сљедећој сједници Народне скупштине почетком септембра, те додао да су и социјални партнери укључени у овај процес.

- Прихватио сам захтјев социјалних партнера да се не жури са овом законским рјешењем, како би дошли до најбоље одлуке. Биће организована и јавна расправа. Ове нове измјене ће бити на снази од 01.01.2020. године - истакао је он.

Овај закон је системски и требао би да ријеши питање сиве економије и нелојалне конкуренције. Нагласио је да ће у новом законском рјешењу бити ригорозније мјере ако дође до штете начињење према буџету или ако послодавац не пријави радника.

- Ми сада уводим да инспектор поред новчане казне мора поднијети пријаву тужилаштву. Кључна је ствар да повећамо приходе у буџету, како би могли смањити збиртну стопу доприноса и пореза - појаснио је премијер Српске за РТРС.

У складу са растом буџета, биће и веће пензије

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да се може очекивати ново повећање пензија у Српској.

- Наш договор са Удружењем пензионера је да пратимо приливе у буџет и кад год се у буџету нађе простор да дође до повећања, ми ћемо то и урадити. Не постоју неки динамички план, али ми имамо и редовно усклађивање пензија сваке Нове године за сљедећу годину - каже Вишковић.

Премјер је истакао да ове Нове године очекује да ће повећање пензија бити знатно веће, те додао да очекује процент већи од 3,5 одсто.